Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Miloš Doležal o páteru Josefu Toufarovi a Německém Brodě

/
/
/
254 Zobrazení



Ve čtvrtek 22. února uspořádalo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod přednášku spisovatele, básníka a novináře Miloše Doležala o páteru Josefu Toufarovi a jeho vztahu k Německému Brodu. Téma setkání ale bylo samozřejmě širší.

Ledečský rodák Miloš Doležal se životem a osudy Josefa Toufara zabývá po mnoho desetiletí a je proto velkým znalcem jeho života, což při přednášce doložil řadou velmi zajímavých detailů. Josef Toufar se během svého několikaletého pobytu v Německém Brodě věnoval především studium na místním gymnáziu, kde ovšem narazil na neoblomného učitele matematiky a geometrie, a proto svá studia dokončil v nedaleké Chotěboři. Přesto si v Brodě našel řadu přátel a kamarádů.

Životní osudy zpracoval Miloš Doležal do několika svých knih, ale také filmových a rozhlasových scénářů, zasadil se také o přemístění ostatků pátera Josefa Toufara z pražského hromadného hrobu do hrobky v hlavní lodi chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti.

  • Facebook
  • Twitter