Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mezinárodní odborníci kontrolují fyzickou ochranu dukovanské elektrárny

/
/
/
525 Zobrazení



Devět mezinárodních expertů na fyzickou ochranu a kybernetickou bezpečnost prověří v tomto týdnu zabezpečení obou českých jaderných elektráren. Zaměří se na to, jak ČEZ naplňuje požadavky české i mezinárodní legislativy. Pro Dukovany půjde o třetí mezinárodní misi zaměřenou na zabezpečení elektrárny.

Jak mají Dukovany zabezpečena nejdůležitější místa, jak je chráněn proti dronům nebo kybernetickým útokům. Také na to se v rámci mezinárodní mise IPPAS (International Physical Protection Advisory Service) zaměří devět expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Vedle nastavení systému a jeho funkčnosti budou experti ověřovat také soulad české a mezinárodní legislativy i to, jak ji ČEZ v oblasti fyzické ochrany a kybernetické ochrany na jaderných elektrárnách naplňuje.
„Nedávno jsme prošli jako jedni z prvních na světě certifikačním auditem ISMS – Information Security Management Systém, podle normy ISO/IEC 27001. Úspěšná certifikace je pro nás potvrzením, že z hlediska „best pactice“ v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně platných ustanovení právního řádu ČR, máme vše správně. Na druhou stranu tady budeme mít zkušené odborníky z devíti zemí a jejich pohled a případná doporučení pro nás mohou být velmi cenná,“ uvedl Daniel Rous, ředitel Útvaru ochrana Skupiny ČEZ.


V posledních letech ČEZ zabezpečení svých jaderných elektráren významně posílil. Na obou jaderných elektrárnách byly v souladu s novými požadavky Atomového zákona vymezeny a zabezpečeny tak zvané životně důležité prostory. „Jde o nejdůležitější místa obou elektráren, která chrání nové bezpečnostní prvky i přísnější režimová opatření. Navíc oprávnění vstupu mají pouze pracovníci s prověrkou od Národního bezpečnostního úřadu,“ upřesnil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.
ČEZ také posílil ochranu i proti vnějším hrozbám, především proti dronům a klíčové budovy elektrárny monitoruje speciální laserový detekční systém.


Už v základním režimu patří jaderné elektrárny mezi nejpřísněji střežené objekty v zemi. Součástí systému jejich zabezpečení je hned několik složek – policie, armáda, bezpečnostní agentura a celá řada technických systémů, fyzických bariér a organizačních opatření. Vedle odolnosti proti fyzickým útokům mají Dukovany i Temelín nastavenu ochranu proti vnitřnímu nepříteli nebo kybernetickému útoku. Celý systém zabezpečení umí energetici v případě potřeby velice rychle zpřísnit a uvést jej tak do vyšších stupňů pohotovosti.

  • Facebook
  • Twitter