Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mezinárodní cvičení Dark Blade 2019 také na Vysočině

/
/
/
732 Zobrazení



Na základě usnesení vlády České republiky číslo 817 ze dne 3. prosince 2018 se ve Od čtvrtka 9. května do 3. června se uskuteční na území ČR cvičení Dark Blade 2019. Proběhne také ve Vícenicích u Náměště nad Oslavou.

Třítýdenní cvičení má za úkol prohloubit mezinárodní interoperabilitu při přípravě a plánování letů s taktickým námětem, především se zaměřením na plánování misí COMAO (Composite Air Operations). Předpokladem pro úspěšné provádění mnohonárodních vrtulníkových operací je použití společných standardních operačních postupů vytvořených Evropskou obrannou agenturou (European Defence Agency, EDA) v rámci partnerského programu Helicopter Exercise Programme (HEP).

Kromě misí COMAO budou mít jednotlivé národy možnost provádět specifický výcvik dle svých požadavků. Budou prováděny transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, jeřábování, nácviky únikových manévrů vrtulníku proti útočícímu stíhači a lety s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles). Hlavními místy cvičení bude 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a vojenské výcvikové prostory Boletice, Libavá a Dědice. Vojáci budou využívat také letiště Pardubice, Prostějov a Bechyně.

Nejintenzivnější letové úsilí je plánováno v pracovních dnech od 9. května do 3. června v časech od 9.00 do 23.00, ale ve dnech pracovního klidu může dojít k přeletům či odletům letecké techniky nebo k jednotlivým přeletům mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum. Považuji za důležité Vás tímto upozornit na možný nárůst počtu letů a zvýšený pohyb osob a pozemní techniky v průběhu cvičení nad částí území Vašeho regionu.

Bližší informace o cvičení včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.lznamest.army.cz.

  • Facebook
  • Twitter