Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Luboš Korbář z Bystřice nad Pernštejnem sbírá hraniční a smírčí kameny

/
/
/
1821 Zobrazení



Většina z nás má nějaký koníček ať už se jedná o sportovní aktivitu, nebo luštění křížovek, vždy se té dané věci věnujeme naplno. Nejinak je tomu i u sběratelů. V dnešní době se dá sbírat vlastě kde co. A každý správný sběratel se také svojí sbírkou rád chlubí. Také Luboš Korbář vám rád ukáže, co za ty roky nasbíral, ale má to jeden háček.

Musíte nazout turistické boty, zabalit si svačinu a vyrazit společně na vycházku jak po okolí, tak po celé republice. Luboš Korbář je totiž sběratelem hraničních a smírčích kamenů.

Jak se stane, že člověk začne pátrat po hraničních a smírčích kamenech?
Všechno to začalo díky pátrání po keškách, kdy u jednoho smírčího kamene byla právě ukrytá keška. Začal mě zajímat význam těchto kamenů, proč tu jsou. Začal jsem tedy pátrat a čerpat z literatury místních kronikářů a spisovatelů. Začal jsem tedy hledat záměrně kešky, které měly být schované u památných kamenů a křížů. Zjistil jsem, že tudy cesta nepovede, na celém Žďársku jsem objevil pouze tři. Objednal jsem si tedy knížku Památné a smírčí kameny Čech a Moravy.

Co to vlastně jsou smírčí kameny a kde je můžeme najít?
Je to kamenná památka na tragickou událost (vražda, krádež, neúmyslné zabití). Většinou kámen obsahuje datum, alespoň rok. Někdy je ona událost vyobrazená, nebo popsána přímo na kameni (nůžky, sekyra, dýka). Většinou památku musel nechat zhotovit ten, který skutek zavinil. Jednalo se o určitý druh vykoupení a žádání o odpuštění. Nachází se na starých cestách, křižovatkách a v lesích. Některé můžeme vidět v muzeích, parcích a na hradech.

Smírčí kříže hledá mnoho fanoušků po celé republice

Proč právě smírčí a hraniční kameny a ne třeba známky?
Mimochodem známek mám doma pět alb. (smích) Zajímá mě kamenná historie naší země, kraje a mého nejbližšího okolí.

Nechybí vám ta možnost, ukázat celou svojí sbírku přátelům?
Ba naopak, pokaždé rád kohokoliv provedu po smírčích a památných kamenech. Také rád zájemcům ukážu drobné památky, jako jsou například kříže a drobné zajímavosti v okolí. Stačí se ozvat.

Jak dlouho se tomuto hledání věnujete?
Patnáct let a je to stále málo. Pro mě to je hledání na celý život. Než člověk objede celou zemi, je to spíš na několik životů.

Kolik úlovků už máte ve své sbírce a který je pro vás ten nejcennější?
Znám paní Jarmilku, která v současné době eviduje 999 objevených kamenů, smekám! Já mám tedy ještě hodně co dělat abych se dostal k podobnému číslu. Pro mě jsou nejcennější všechny, protože všechny mají své kouzlo.

Je možné se s vámi někde setkat a dozvědět se něco o kamenné historii?
Určitě je možné se spojit přes Facebook, kde nás najdete na stránce Hraniční kameny a jiné kamenné památky, nebo přímo na mém profilu Luboš Korbář. Po domluvě je možné získat kontakt i na Informační centru v Bystřici nad Pernštejnem.

Na závěr bych také rád poděkoval lidem, kteří mi pomohli a stále pomáhají v mém koníčku a pátrání. Zkrátka bez dobrých přátel a kamarádů, nejen z Bystřice, ale z celé Vysočiny bych to tak lehce nezvládl.

  • Facebook
  • Twitter