Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Loni na Vysočině zemřeli na pneumokok čtyři lidé

/
/
/
1140 Zobrazení



Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni na Vysočině čelilo 18 lidí, čtyři z nich podle lékařky Aleny Dvořákové z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina zemřeli. Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, někdy i s celoživotními následky a zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí. Odborníci radí, nechte se očkovat.

Bakterie Streptococcus pneumoniae je velmi nebezpečná zejména pro děti do dvou let a seniory. Nebezpečí je přitom možné snížit očkováním, které mají senioři nad 65 let zdarma.
Na tento fakt upozorňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), která do deseti „Hrozeb globálního zdraví 2019“ zahrnula „vakcinační váhavost“.

„Očkování je jedním z nákladově nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout chorobám. V současnosti zabraňuje dvěma až třem milionům úmrtí ročně,“ uvádí zpráva WHO. Pneumonie měla podle WHO například v roce 2015 na svědomí celosvětově 16 procent úmrtí dětí do věku pěti let, konkrétně 920 tisíc z nich.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejběžnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než sto tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců infekce je baktérie Streptococcus pneumoniae. K předcházení rozvoje zápalu plic je velice důležitá prevence, zejména pak očkování, a to především u rizikových skupin, kterými jsou malé děti a senioři,“ upozorňuje primář Jiří Pejchal, krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti pro Vysočinu.

  • Facebook
  • Twitter