Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letošní Haškova kulatá výročí připomenou kulturní i společenské akce

/
/
/
320 Zobrazení



V letošním roce si připomínáme 100 let od úmrtí a 140 let od narození jednoho z největších českých spisovatelů Jaroslava Haška. Jeho působení v Lipnici na Sázavou, kde napsal i svůj nejznámější román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, dokumentuje výstava v domku přímo pod hradem. Expozici tvoří a obohacují i desítky sbírkových předmětů Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Především pak autorovy knihy.

Památník spisovatele a publicisty Jaroslava Haška je umístěn přímo v jeho lipnickém domě. Expozice připomíná jeho dílo a život. „Přímo z pozůstalosti Jaroslava Haška je do expozice zapůjčen z majetku Kraje Vysočina samovar a balalajka. U dalších předmětů, které byly uloženy v krajských depozitářích už ve 2. pol. 20. stol. je původ nejasný. Dokreslují však charakter tehdejší doby. Autentické jsou například vojenské boty. Zajímavý je i model koupacího úboru a vojenské uniformy, v těchto případech se jedná o repliky,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš.

  • Muzeum Vysočiny Havlíčků Brod si výročí  Jaroslava Haška připomíná průběžně. 6. dubna 2023 zahájí v 17 hodin výstavu o Jaroslavu Haškovi s názvem Člověk míní, hospoda mění. Ta bude k vidění až do 25. června 2023. Muzeum Vysočiny připravuje ve spolupráci s městy novou naučnou stezku ze Světlé do Lipnice nad Sázavou.
  • Od 28. do 30. dubna se v Lipnici nad Sázavou uskuteční Sympozium o životě a díle Jaroslava Haška. Akci pořádá rodina Haškova a Světová společnost Jaroslava Haška.
  • 19. srpna se můžete přidat k pochodu Haškovou stezkou po trase, kterou 25. srpna 1921 Hašek do Lipnice přišel.

Foto v titulce: archiv Vysočina Tourism

  • Facebook
  • Twitter