Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letní žurnalistická škola inspirovala veslařku napsat knihu. Pokřtila ji v Havlíčkově Brodě pivem

/
/
/
876 Zobrazení



Dva roky zpátky jí pobyt mezi novináři vnuknul myšlenku. Před rokem už přijela s první verzí rukopisu. Letos přišel na řadu křest. Daniela Nacházelová je bývalá profesionální veslařka, která na loňského roku vydala svoji knižní prvotinu Women’s Voices in Rowing, unikátní kolekci rozhovorů v angličtině s veslařkami z celého světa. Nebylo lepšího místa a vhodnější příležitosti knize oficiálně popřát co nejvíc spokojených čtenářů než právě na Letní žurnalistické škole (LŽŠ), kde sportovkyně a spisovatelka našla nejen tu správnou motivaci k psaní.

Role kmotra se zhostil expert na média a pravidelný host letní školy Filip Rožánek. „Pro mě šlo o vůbec první setkání s veslováním (a veslařkou) jinde než ve sportovním zpravodajství. O to víc mě těší, že má Daniela kromě sportovního talentu také ten spisovatelský. Knížku by si měl přečíst každý, koho zajímají silné ženské příběhy z prostředí náročného sportu. Je to cenný pohled do jeho zákulisí,“ nabádá novinář a mediální analytik.

Z organizačního týmu LŽŠ je to lektorka skupiny Nová média Lucie Pátková, která se na knize spolupodílela coby editorka a celý projekt zaštiťuje jako mediální agent. „Strávily jsme s Danielou nad knihou pár dní a nocí, než jsme se na podzim dopracovaly k osmé, finální verzi. Díky tomu jsem opakovaně poznávala zatím jen skrze řádky prostředí veslařství a 14 inspirativních žen, s nimiž se doufám někdy setkám i osobně,“ popisuje editorka.

Na slavnostním večeru místo tradičního šampaňského přes šedomodrou obálku sportovně laděné knížky teklo pivo. Jak jinak, když se událost konala v Havlíčkově Brodě.

„Jsem ráda, že kniha vznikla. Olympijské hry v Tokiu se konaly s ročním zpožděním a otázka žen-sportovkyň se konečně dostala do popředí. Přesto je pořád hodně práce před námi. Trenérky a funkcionářky jsou ve sportovním prostředí pořád v menšině, i když zkušenosti ze zahraničí ukazují, že vyšší zastoupení žen zvyšuje úroveň sportovní kultury. Jen se musí ženám vytvořit vhodné prostředí,” podotýká autorka knihy Daniela Nacházelová.

Debut Women’s Voices in Rowing poukazuje na rovné postavení a práva mužů a žen ve sportu, vyzdvihuje férovou hru, bojuje proti diskriminaci a především přináší zkušenosti veslařek nejrůznějších národností a funkcí, které mohou zafungovat jako pevné vzory pro ty, kteří třeba právě teď berou veslo do ruky poprvé. Inspirována „Solution Journalismem“ neboli novinařinou zaměřenou na řešení, Daniela z každého zakoupeného výtisku daruje 1 euro / 1 dolar mezinárodní veslařské federaci World Rowing na podporu rovnocennosti, inkluze a diverzity. Její knížku mají doma zájemci nejenom z České Republiky nebo Ameriky, ale našla své místo i v knihovnách ve Velké Británii, Finsku a Mexiku.

Tištěná publikace je k dostání na webu Voices in Rowing nebo jako e-kniha na Amazonu. V současnosti rodačka z Prahy připravuje druhý díl.

Foto: Michal Mašek

  • Facebook
  • Twitter