Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lékaři v Jihlavě nově ničí nádory díky elektrickým výbojům

/
/
/
566 Zobrazení



Novou metodu pro pacienty s nádory využívají na oddělení zobrazovacích metod v jihlavské nemocnici. Elektrický výboj dokáže zničit ložisko nádoru během pár minut. Zákrok již pomohl pacientovi s nádorem na ledvině, u kterého byly jiné metody vyloučené.

Termoablace a radiofrekvenkční ablace pracuje na principu tepla, kdy je nádor odstraněn tepelným spálením nebo mikrovlnou: „Představme si třeba vajíčko, kdy se bílek vařením srazí. To stejné se děje i v našem těle, kdy teplem pomocí této metody spálíme nádor. To stejné je u mikrovln, opět vysílá teplo,“ popisuje primář oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer. Toto tepelné odstranění nádoru se ale nemůže využít vždy: „Pokud obsahuje tumor více tekuté složky, tak se začne vařit a může dojít k nepříjemným komplikacím, například k jeho prasknutí. Stejně tak, pokud se nádor nachází u střeva, může dojít k jeho poškození. Nová metoda nevyužívá pálení, ale elektrošoky,“ vysvětluje primář Jiří Neubauer.


Elektrokonvulzivní terapii zná většina lidí jako elektrošoky. Díky elektrickému výboji dojde ke zničení buněk a nevytváří se teplo. A to je hlavní výhoda. „Složité u elektroporace je, že se musí zavést pacientovi alespoň dvě jehly, kdy vzdálenost mezi nimi musí být nejméně jeden a půl centimetru a nejvíce dva centimetry od sebe. Pokud je nádor větší, musí se zavést jehly tři,“ říká primář. Výboj o síle tři tisíce voltů probíhá v nanosekundách. Pacient je v celkové anestezii, a právě v tom je velice důležitá spolupráce oborů: „Pacient musí být v relaxaci, v tom je velice důležitý úkol anesteziologů. Zákrok trvá jen třeba tři minuty. Vhodný je pro všechny typy nádorů. Nejčastěji ledvin, jater, nebo plic. Aktuálně má zákrok za sebou pacient s nádorem na ledvině a daří se mu dobře,“ pochvaluje si primář Jiří Neubauer a dodává, že důležitá je spolupráce celým spektrem oborů: „My jsme jen výkonná složka. Důležitá je celková domluva mezi námi, onkology a chirurgy. Shoda na tom, která metoda je pro jednotlivého pacienta nejlepší a nejúčinnější,“ uzavírá primář Jiří Neubauer.

  • Facebook
  • Twitter