Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lesní zvěř na Stvořidlech už má své vánoční stromečky

/
/
/
872 Zobrazení



Během Vánoc nesmí chybět v žádné domácnosti ozdobený vánoční stromeček, kam jinam by Ježíšek přeci mohl přinést dárky. Své stromečky mohou mít také i zvířátka v lese. Nejsou na nich ale skleněné baňky ani lesklé řetězy a blikající LED diody. Obyvatelé lesa potřebují speciální a hlavně jedné ozdoby.

Protože je ale stromečků v lese hodně, potřebují strážci lesa trochu pomoct. Proto se v pondělí 23. prosince sešli společně s dětmi, aby měla zvířátka na Štědrý den nachystané na stromech ty největší dobroty. Na smrčkách tak za chvíli bylo více suchého pečiva, ovoce a zeleniny než jehličí. Co se nevešlo na stromy, děti naskládaly pod ně a daly do připravených krmítek. Pro ptáčky děti naplnily misky slunečnicovým semínkem a rozvěšely lojové koule.
A že dětem z toho zdobení vyhládlo, dokazuje i velký zájem o opékání špekáčků, chleba namazaný máslem a medem přímo od včelaře nebo o perníčky. Za celé odpoledne se tu sešlo kolem 150 lidí. „Není důležité, kolik lidí přijde, ale hlavně jaká je tu atmosféra. Dnes se myslím celé zdobení stromečků povedlo,“ zhodnotil Josef Převor, jeden z hlavních pořadatelů hajný.
Na děti také kromě zdobení a opékání čekalo i několik zajímavých úkolů. Kdo chtěl, mohl se nechat svézt na koních a pohladit si falešného jelena. „Je úžasné vidět staré známé. Někteří z nich sem chodili jako školáci a dnes už tu mají své děti,“ rozhlíží se kolem sebe Josef Převor a zdraví nově příchozí. „Stromečky už zdobíme hodně dlouho. Jeden z prvních ročníků byl už v roce 1993. Vzpomínám, jak s námi chodil i Karel, který byl varhaník. Byl sice po mrtvici, kulhal, ale to mu vůbec nevadilo,“ vzpomíná Josef Převor na úplné začátky. „Hlavně často býval sníh a děti mohly sáňkovat, letos to na bílé Vánoce moc nevypadá. Ale kolikrát i pršelo a to se nás sešlo třeba jen 5. I tak to mělo svou komorní atmosféru,“ přidává své vzpomínky Josef Převor. Kolem půl páté se u ohýnku uprostřed plácku scházejí partičky a začínají se zpívat první koledy. Jako doprovod se tu střídají trubači Jarda a Karel. Kdo byl už dost vymrzlý, vyrazil na vlak a směrem domů. Někteří ale vydrželi až do úplné tmy.
„Velké poděkování patří všem, kteří při tomto odpoledni pomáhali, protože bez obětavosti a ochoty spousty lidí by takové akce nemohli být. Poděkování patří také Lesům ČR za poskytnutí místa, na kterém se celá akce konala,“ uzavřel Josef Převor.

  • Facebook
  • Twitter