Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kvalita vody ve vodních plochách Vysočiny se nemění, zhoršení hlásí jen vodní nádrž Trnávka

/
/
/
393 Zobrazení



V pondělí 24. července otestovala Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) koupací plochy na Vysočině. Stále trvá zákaz koupání v rybníce Kachlička. Ke zhoršení kvality vody došlo ve vodní nádrži Trnávka, kde obě odběrová místa, Městská pláž Červená Řečice i Petračka, jsou nově zařazena do oranžového stupně kvůli výskytu sinic. Ostatní vodní plochy vykazují podle zjištění hygieniků dobré výsledky.

„Tento týden jsme opět v našem regionu zjišťovali kvalitu vody v povrchových vodách, které veřejnost využívá ke koupání. Z důvodu masivního výskytu sinic stále trvá zákaz koupání v rybníce Kachlička. Aktuálně došlo ke zhoršení situace ve vodní nádrži Trnávka, kde byl zjištěn výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu-a. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží po koupání, proto doporučujeme se vždy osprchovat,“ uvádí Šimon Veleba, ředitel Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHSV.

Výsledky ostatních sledovaných lokalit na Vysočině jsou stále dobré. Na šesti místech bylo zjištěno zvýšené množství chlorofylu-a, voda ke koupání je ale i nadále vhodná. Hygienici radí se po koupání zde osprchovat. Zbývající monitorované vodní plochy vykazují stále vynikající výsledky. Kvalitu vody v koupacích vodách na Vysočině je možné sledovat na webových stránkách KHSV.

Zjišťování kvality koupací vody se provádí dle stanoveného harmonogramu minimálně každých 14 dní. V případě zjištění zhoršení kvality se odběr vzorků vody provádí častěji.

  • Facebook
  • Twitter