Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Robotické centrum rozšiřuje spektrum operačních výkonů jihlavské nemocnice

/
/
/
370 Zobrazení



První rekonstrukční robotickou operaci provedli chirurgové v jihlavské nemocnici. Mladá pacientka má za sebou krátkou pětidenní hospitalizaci. Operační systém Da Vinci tak plní přání zdravotníků. Operační rány jsou menší, lépe se hojí, u zákroků je nižší výskyt komplikací a návrat do běžného života podstatně rychlejší.

Lékaři urologického oddělení využívají už půl roku v léčbě závažných onkologických onemocnění prostaty a ledvin roboticky asistované operace. V uplynulých dnech proběhla poprvé rekonstrukční operace mladé pacientky s hydronefrózou. „U výkonu byl profesor Marek Babjuk Urologické kliniky FN Motol. Pacientka trpěla hydronefrózou, což je stav, který vzniká při špatném odtoku moče z ledvinné pánvičky v důsledku překážky v močových cestách, způsobeného v dospělosti například dalším cévním svazkem, který vyživuje dolní část ledviny,“ popisuje primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

Roboticky asistovaná operace umožnila jemnou a precizní rekonstrukci, tzv. pyeloplastiku s velmi krátkou hospitalizací trvající pět dní. Roboticky asistované rekonstrukční operace rozšiřují spektrum výkonů, které mohou jihlavští lékaři nyní nabídnout svým pacientům.
Nejmodernější operační systém Da Vinci XI za téměř 65 milionů korun využívají v jihlavské nemocnici nejvíce u urologických, onkogynekologických a chirurgických výkonů. Lékař díky operačnímu systému Da Vinci XI provádí zákrok z operačního sálu, ale bez kontaktu s tělem pacienta. „Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu, je velmi precizní. Studie srovnávající všechny typy operací, od otevřených přes laparoskopické až po roboticky asistované, prokazují výhody robotického přístupu v řadě operací, proto jsou vyhledávané. Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé“ jmenuje primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

Chirurgická základna má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360stupňový pohyb nástroje. Druhou částí robota je ovládací konzole. Třetí a čtvrtou část robotického systému tvoří přístrojová věž a operační stůl. Věž obsahuje nezbytné přístroje a počítačový systém. Stůl je s celým systémem plně synchronizovaný, takže i při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím lze pohybovat.

  • Facebook
  • Twitter