Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krize v brodském hokeji očima Davida Kozlíka staršího a mladšího

/
/
/
1790 Zobrazení



Přinášíme rozhovor s jednatelem hokejového klubu BK Havlíčkův Brod Davidem Kozlíkem starším (DK, st) a manažerem A-týmu Davidem Kozlíkem mladším (DK, ml). Rozhovor byl vydán ještě před zveřejněním vyjádření Michala Teplého na webu klubu.

Jak jste se dostali k brodskému hokeji?
DK, st:
Syn tady začal ve čtyřech letech hrát a chodil jsem s ním na zimák. K funkcionaření jako takovému jsem se dostal v roce 2010, kdy firma Chládek a Tintěra podepsala smlouvu se ŽSD Brno. Firma Chládek a Tintěra chtěla mít v dozorčí radě svého zástupce. Jednalo se o 3 miliony korun ročně a chtěli, aby to měl někdo na očích. Pak se tady různě střídali majitelé a začalo to smrdět, až to vyvrcholilo tou sestupovou sezonou. Tehdy jsem byl zvolen za mládež, tehdy za BK, které bylo vlastně jen struktura na papíře. A snažili jsme se s Michalem Teplým tu mládež ukočírovat tak, aby prostředky, které byly určeny pro mládež, v mládeži zůstaly. V roce, kdy se padalo, jsme s Michalem Teplým svaz požádali o pomoc. Ani jeden jsme o tom pořádně nic nevěděli a svaz nám vysvětlil, že držitelem licence na dospělý hokej, i všechny mládežnické extraligy, je BK, které licenci na dospělý hokej pronajímalo HC Rebel. Kdybychom jim tehdy tu licenci nepronajali, tak by nemohli hrát. A je jedno jaká to je licence. Jestli prvoligová, druholigová nebo extraligová. Takže takhle jsem se k funkcionaření dostal já.
DK, ml: Narodilo se mi malé dítě a hokejem ve druhé lize bych rodinu neuživil. Takže hokej musel jít z kola ven. Po sezoně mi zavolal Michal Teplý, který mi nabídl funkci asistenta u A-týmu pana Beránka, který v tu dobu pracoval i pro áčko. Během toho mého prvního roku u áčka byl pak Beránek „odejit“ a v únoru dalšího roku mi byla nabídnuta funkce manažera A-týmu. I když jsem o tom pořádně nic nevěděl a v životě jsem to nedělal, tak jsem do toho šel.

Jak hodnotíte své minulé či současné působení v klubu? Co berete jako svůj úspěch a co naopak ne? Co jste podle vás klubu přinesli a na co naopak hrdí nejste?
DK, ml: Pro mě je to hodnocení hrozně těžké. Šel jsem do té funkce s nějakou vizí za času covidu a v takové době je hrozně těžké navazovat nějakou dlouhodobou spolupráci s nějakým větším partnerem. To já si osobně dávám jako svůj velký neúspěch. Za svůj úspěch považuji podepsání pár sponzorů, kteří klub podporují dodnes. Taky jsem tým přebíral ve chvíli, kdy tam těch hokejistů bylo pár. Podařilo se mi přivést hráče a za mě kvalitního trenéra pana Konečného. Ještě k tomu neúspěchu. Když teď vidím tu tabulku, tak se mi chce brečet.
DK, st: Jako úspěch beru obě baráže, kdy jsme v podstatě odepsaný klub vytáhli a že se vůbec pokračovalo. Na to jsem pyšný. Ale už ne na situaci, která následovala. Soudy, dotační podvody nebo v další věci v kterých jsme se plácali. Ale dopadlo to dobře. Všechny soudy. Ať už občanskoprávní nebo trestně právní. Mojí největší chybou bylo, že jsem nebyl prozřetelný a sekundoval jsem u nástupu pana Čelanského k moci. Já ho hodnotil jako trenéra a ať už za ním šlo jakékoliv entrée, tak já lidi vždycky soudil podle sebe a stál jsem za tím, aby tady ten hokej mohl dělat.

Co je výkonný výbor a co je dozorčí rada?
DK, st:
V Brodě je mládežnický hokej BK Havlíčkův Brod z.s. Je to nezisková organizace, která je živá z dotací z grantů a z příspěvku rodičů. Ten spolek má jakousi členskou základnu zvanou valná hromada. A ta valná hromada si ze svých členů zvolí tří až pětičlenný výkonný výbor, který je zodpovědný za chod klubu. A k tomu je dozorčí rada, která kontroluje tu činnost výkonného výboru.

Jak to bylo s angažmá Lukáše Endála? Mohl tady hrát?
DK, ml:
Lukáš Endál tady mohl hrát, kdyby snížil svoje finanční požadavky.
DK, st: Doplním to, neboť tohle na výkonném výboru zaznívalo. Jiří Čelanský to tam tlumočil tak, že Lukáš dostal od mládeže tak slušnou nabídku, že pokud se mu od áčka přihodí 20 000 Kč za herní činnost, tak na tom bude finančně mnohem lépe než v Táboře. Ale jestli to je pravda nebo není, to nevím. Teď už vím že se panu Čelanskému věřit nedá.

Tam byly údajně i nějaké problémy s komunikací ze strany pana Kozlíka mladšího?
DK, ml:
Nejsem si jich vědom. S Lukášem Endálem jsem si v tu dobu, když hledal angažmá, volali nechci říct téměř denně ale velice často. Naše poslední konverzace proběhla tak, že mi říkal že má nějaké nabídky, ale že to ještě zvažuje. Bylo to v den, kdy se v Praze konal aktiv druhé ligy. Když jsem tam přijel, tak proti mně vyběhl borec. Dneska vím, že to byl manažer Tábora, respektive mi to došlo z toho rozhovoru. A jeho první otázka byla právě na Lukáše. „Tak co? Pustíte nám ho? A jakej je do kabiny?“. Chvíli jsme se takhle bavili. Po tom aktivu jsem sedl do auta a zavolal jsem Lukášovi. Celou cestu z Prahy až do Brodu jsme si povídali. A v podstatě už v tu dobu Lukáš věděl, že na to kývne.
DK, st: Tam byl daný nějaký finanční strop na hráče a nevím, jestli bylo zrovna ve finančních možnostech klubu mít hráče takových kvalit. O Lukáše jsme samozřejmě hrozně stáli. Jsme dobří přátelé s celou jeho rodinou.
DK, ml: Lukášovi jsem řekl ať se napřed domluví v mládeži a pak ať přijde za mnou s nějakým výsledkem. Protože jeho požadavek bych já sám nebyl schopný splnit.
DK, st: Jiří Čelanský ten výsledek prezentoval na výkonném výboru. Že je s Lukášem domluvený na částce 30 000 Kč za trénování dětí, který by samozřejmě fyzicky provedl. Není to, že by dostal 30 000 Kč od mládeže jen tak. A my bychom mu dorovnali za áčko 20 000 Kč, což bylo hodně nad limit áčka, ale mohl by tu být. Samozřejmě se tu nabízel i projekt Děti do bruslí a další, kde by si mohl přijít ještě k dalším financím. Já mám Lukáše rád, ale neměl by se schovávat za to, že s ním špatně komunikovalo. To dělal i Honza Milfait když utíkal do Šumperka. Já osobně jsem s ním (s Milfaitem) seděl v kavárně a řekl jsem mu jasně. Víc než 20 000 Kč. nemůžeme dát a když řekne že to je málo tak běž jinam, my ti bránit nebudeme. A v Šumperku dostal jen o něco málo víc než tady.

Jaké je aktuální složení managementu A-týmu?
DK, ml: U A-týmu jako takového jsem já. Nade mnou jsou dva jednatelé. Můj táta (David Kozlík st.) a Michal Teplý. A zřizovatelem áčka je zapsaný spolek (Bruslařský Klub Havlíčkův Brod, z.s.). Áčko je s.r.o.
DK, st: Druholigová licence patří zapsanému spolku. Áčko, jako s.r.o., si jí pronajímá. Stejně jako to bylo za HC Rebel. Kdyby my dva jsme byli vlastníci áčka, toho s.r.o. a chlapci ze zapsaného spolku se špatně vyspali a řekli ti „Chlapci my už vám tu licenci na další rok nepronajmeme“, tak veškerá tvoje investice je pryč.

Mělo vedení BK při příchodu pana Čelanského na něho nějaké negativní reference?
DK, st: Já určitě ne a nikdo mě ani o ničem takovém neinformoval. Já o něm spíš slyšel takové zákulisní řeči. Jak ho nikde nechtěli, protože je arogantní. A že svoji nadřazenost dává najevo všem. Že kde byl, tam ho hnali holí.

Kdo ho sem přivedl a kdo s ním uzavíral smlouvu?
DK, st: Do Brodu ho přivedl Michal Teplý. V tu dobu byl předsedou. Hlasoval o tom i výkonný výbor ale přišel sem samozřejmě jako trenér k áčku. On na chvíli z klubu pan Čelanský odešel. Pak ale Petr Beránek dostal nějaký návrh toho, co bude jeho činností a za kolik peněz. S tím napřed souhlasil ale následně si to rozmyslel. Přišel na klub s tím, že chce danou částku navýšit. To výkonný výbor zatrhnul. Tak se pak sáhlo zpět po Jirkovi Čelanském, kterému to v tu chvíli stačilo.

Jak to bylo s projektem DDB (Děti do bruslí)?
DK, st:
K projektu DDB. My tu měli školu bruslení, kterou provozoval klub. Stálo to 250 Kč na dítě a mělo za to 10 lekcí. Něco málo z toho zbylo i klubu. Dělalo se to hlavně kvůli stavu mládežnických kategoriích, která v tu dobu byla špatná. Petr Beránek to vedl skvěle, hráči si i něco přivydělali. Pak přišel Jiří Čelanský s projektem DDB, ale naše podmínka byla, že to bude projekt klubu. Na prosincovém výkonném výboru se Aleš Pártl zeptal „Jiří, kdy už začnou chodit klubu nějaké peníze z DDB?“ Projekt už několik měsíců běžel a peníze do klubu nikde. Jiří Čelanský nám arogantně a povýšeně odpověděl (náš podřízený): „Jaký peníze? O čem to mluvíte? To je můj projekt. A když budu chtít, tak vám něco dám. A když nebudu chtít tak vám nedám nic.“ Na této úrovni se bavil s vedením klubu. Postupem času se to umetalo pod koberec, až pak přišel pan Ferdus a umetlo se to úplně. Jeden příklad. Kdybys měl ve své firmě top manažera a on ti ve tvé firmě, ve své pracovní době za tvoje peníze dělal projekt do své vlastní kapsy. Já to kritizoval ale zůstal jsem na to sám. Pak už nebyla síla, aby se proti tomu někdo postavil.

Jak to bylo s údajným dosazováním oblíbených rodičů do představenstva?
DK, st:
Pan Čelanský si potřeboval upevnit moc. A i když byli osloveni před letošními volbami jak do dozorčí rady, tak do výkonného výboru stávající členové, např. Třetina, Pártl, Heřmánek a počítalo se s tím, že budou pokračovat dál, tak k mému překvapení jsem se na valné hromadě dozvěděl že novými členy se stávají Protivínský, Biegl a Duben. To je proti stanovám. Někdo, kdo má pracovně právní vztah ke klubu, nemůže vykonávat funkci člena dozorčí rady. Když jsem toto opakovaně napadal na valné hromadě, tak jsem byl odkázán arogantním panem Čelanským na zápis z valné hromady, kde jsem se měl dozvědět, že je vše v pořádku. Na to pan Caska koncipoval žalobu na zneplatnění té valné hromady. Takovýmhle způsobem, ne úplně korektním, se někteří rodiče dostali k moci. Jsou to kamarádi, nebo tam mají děti. Není možné, aby jeden člověk vykonával všechny funkce, kontrolovali ho rodiče, kteří tam mají děti, o kterých pan Čelanský rozhoduje, jestli budou nebo nebudou hrát. Jestli pan Biegl nebo pan Duben našli nějaké právní kličky jak být členy dozorčí rady, nevím. Ale je to jasný střet zájmů.

Jak je možné že mládežnické odvětví klubu neplní své požadavky vůči trenéru Konečnému?
DK, ml:
Jedna z mých vizí byla co nejlépe propojit áčko a mládež. V návaznosti na áčko se bavíme o juniorce. Předsezonní domluva zněla, že pan Konečný bude dělat asistenta u juniorů, bude s nimi chodit na led a za to bude dostávat odměnu i od mládeže. Přišla mu výplata za září a pak nic. Pan Konečný se mě pak ptal, kde je problém. Pak šel s dotazem za panem Čelanským.
DK, st: Nedal mu ji prý proto, že neodtrénoval tolik jednotek, kolik měl.

Pak je to ale v pořádku ne?
DK, st:
Jenže on je odtrénované má. Věřím, že když pan Konečný řekne že tam byl, tak tam byl.
DK, ml: Z úst hlavního trenéra juniorky Václava Adama padlo, že pan Konečný chyběl dvakrát. Jednou byl nemocný. To nebyl trénovat ani s áčkem. Podruhé chyběl, protože přišel na trénink juniorů a tam bylo 12 hráčů. Konečný by šel s nimi na led jako třetí trenér. Václav Adam mu řekl ať nechodí, že jich je málo.
DK, st: Já v tom vidím jasný úmysl. V moment, kdy jsem se otočil proti současnému vedení a trendu který tu je nastavený, tak za mě je to jasná transparence moci. Že nám, jako áčku, budou teď škodit. Jednu věc doplním. Richard Cachnín přinesl před valnou hromadu seznam dvaceti jmen. Tito lidé chtěli vstoupit do klubu jako do valné hromady. Žádost byla zamítnuta, neboť se chlapci báli o korýtka. Důsledek byl ten, že prostřednictvím Jiřího Čelanského bylo navrhnuto abychom se pana Cachnína zbavili. Oficiálně proto, že netrénuje a neplní si povinnosti. Ale neoficiálně za to, že si dovolil se postavit a koncipovat jakousi ligu proti Čelanskému. Naštěstí trenér, který byl oslovený místo pana Cachnína tuhle boudu prokouknul a odmítl. Pan Čelanský neměl pak na výběr a musel Cachnína u té devítky nechat, protože licence, kterou Cachnín má, je pro tu ligu podmínkou.

Je klub skutečně stabilizovaný pro tuto sezonu jak jste předesílal na předsezonní tiskovce?
DK, st:
Sezóna je pokrytá. Peníze jsou na účtu anebo pod smlouvami u sponzorů. K tomu jedna věc, co mám dlouhodobě na srdci. Jedna věc k fanouškům. Je trochu nespravedlivé, že nám je předhazována první liga, úžasný hokej a jak se tady hrálo atd. Ale druhou stranou mince byl fakt, že už tehdy ten klub stabilizovaný nebyl. Hrálo se na dluh. A to už v letech 2011,2012,2013. A ten dluh se jen tlačil před sebou a každý rok navyšoval. A my tímhle způsobem dělat hokej nebudeme. Mohli jsme to udělat. Napůjčovat si, nabrat hráče. Dluhy přetáhnout do další sezony a kam to nechat dojít? Jako Kadaň. Zrušili tam áčko, zrušili tam s.r.o.. A ty dluhy už z nich nikdo nikdy nedostane. Chomutov a další. Ale touhle cestou nepůjdeme.

Nenabízela se myšlenka začít od nuly? Jít do kraje, s jinýma lidmi a starat se sami o sebe?
DK, st:
Poslední dobou jsem nepřemýšlel nad ničím jiným. Ve své hlavě jsem řešil to, jak áčku pomoct. Protože současné vedení to áčko pohřbí, o tom jsem přesvědčen. A v momentě, kdy to po sezoně zabalí i Michal Teplý, tak áčko bude nadbytečný celek a nedokážu si představit, že by se toho někdo chopil a dal to dohromady. Doufám, že se mi povede přesvědčit Zdeňka Casku a najdeme spolu řešení, jak pokračovat dál. Narážím tady na jeden zásadní problém. A to je ta licence. Musíš mít těm sponzorům co nabídnout. Ne aby byly vidět na jeden rok.

Co aktuální soudní spor? Vím, že se něco děje ve spojení s tebou. A co na to město?
DK, st:
V listopadu byla schůzka vedení města a vedení klubu. Na tu schůzku jsem nebyl zván současným vedením. I když jsem byl stále členem výkonného výboru a jednatel áčka. Jednatelem áčka jsem stále. Čili měl jsem právo ze schůzky zúčastnit. Byl jsem i požádán některými členy města abych se schůzky zúčastnil. Na schůzce jsem vyzval stávající vedení k odstoupení. Seznámil jsem město s žalobou na zneplatnění valné hromady. Informoval jsem město i tom, jakým způsobem byla svolána valná hromada a jakým způsobem se dostal pan Čelanský k moci. Pak mi od pana Čelanského přišla výhružka, že dehonestuji klub a že jestli nebudu držet hubu, podá žalobu na mě za dehonestování jeho dobrého jména a jména klubu. To mi přišlo přímo od něho emailem. Druhý den od pana Ferduse přišlo přes jeho právníka v podstatě to samé. V naší uzavřené skupině jsem napsal, že rezignuji na člena výkonného výboru „pro ten váš podvod s valnou hromadou“. Za tohle mi poslali to, co mě poslali. Tohle všechno na tom městě zaznělo. Chtěl jsem, aby to bylo venku a myslel jsem si naivně, že se v některých hne svědomí a rezignují a umožní řádným členům valné hromady zvolit si ty, kteří to budou dělat s mandátem. A ne silou jako je to teď.

Jak to bylo s příchodem Miroslava Třetiny? Je pravda, že za to, když tu bude hrát, dostane nějaké vybavení a není to vůči mladým hráčům nefér? A údajně se mělo i sáhnout hráčům na peníze za předváděnou hru.
DK, ml:
Třéťu přemlouvám od doby co skončil. Jsem přesvědčený o tom, že by „nikdy“ u áčka neskončil. Vedly ho k tomu jiné okolnosti. Co vím, tak skončil kvůli tomu, že se v mládeži nedohodl na penězích jako Endál. Byl na listině nechtěných a chtělo se na něm ušetřit. Pak dostal nabídku od Pytlíka z Telče. Letos přišla od pana Pytlíka nabídka. Že by nám sem Třéťu pouštěl společně s klukama od něj z akademie. Chtěl jsem ho sem jako personu do kabiny, ne jako bodového lídra. Jsem možná trochu zklamaný z Luboše Voříška, od kterého jsem tohle trochu čekal, řeknu to narovinu. Není to vůdčí tip. Třéťa bydlí za Jihlavou, není to úplně blízko. Domluvili jsme se, že ho v prvním kole vybavíme a jako jediný v týmu nepobírá ani korunu. A do dnešního dne jsem nikomu nestrhnul ani korunu za předvedený výkon. Měl jsem pohovor s Nepokojem a Čermákem.

Respektujeme jako fanoušci finanční možnosti klubu ale ta předvedená hra je někdy opravdu tragická. Za zmínku stojí první třetina s Příbramí. To nebyl hokej. To byl hnus.
DK, ml: To s tebou souhlasím. Předvedená hra v poslední době se mi taky nelíbí. Reagoval jsem na to. Chtěl jsem nový vítr do kabiny. Obvolal jsem Jihlavu, Třebíč, Kolín, Prostějov a třeba konkrétně z těchto týmu mi vypadli dva hráči, kteří by sem šli. Dva junioři z Prostějova do tréninku. Takže když do toho chceš sáhnout, nemáš jak. Ze svazu přišel dopis, kdo se může zúčastnit tréninku a zápasu. Buď máš obě dávky očkování, jednu dávku a PCR test anebo doklad o prodělání nemoci. V pondělí před Pískem nám přišel mail a ve středu byl zápas. Vžil jsem se do pozice domácího klubu a poctivě jsme to dodrželi. Pořádající klub má povinnost na 30 dní uschovat všechny potřebné dokumenty. Kdyby přišla kontrola, dostane pokutu klub. Ne já. Nedělám si iluze, že to všichni dodržují, ale proto jsme odjeli do Písku v takové sestavě, v jaké jsme odjeli.

Jak se ti libí aktuální návštěvy a co je podle tebe příčinou? Není to jen o covidu.
DK, ml: Myslím, že covid s tím má co do činění, ale není to ta hlavní příčina. Jeden z problémů je určitě i ten, že spousta fanoušků má v hlavě první ligu. Spoustu lidí asi odrazuje i to že se teď plácáme v druhé lize, jsme pátí, mimo play-off. Časy kdy se tady hrálo o postup jsou prostě pryč a ti hráči co to tu táhli, tu nejsou. A ti, co by to tu táhli, se sem nedaří dostat. Za týmem si stojím. Ale spousta lidí nechodí, protože nejsme první, nehrajeme o postup a ty lidi to přestalo po těch sezonách v druhé lize bavit.

K tomu se váže otázka rozpočtu. Kolik má A-team k dispozici peněz?
DK, st: V prvních třech sezonách jsme měli rozpočet nastavený okolo šesti milionů korun, teď jsme na jedné třetině. Jen dva miliony z toho šly na mzdy hráčů. Dnes máme k dispozici ani ne dva miliony a pokryjeme z toho všechno.

Proč je teď rozpočet na jedné třetině?
DK, st: Ty velké sponzory se nedaří udržet. Ti, co nám dávaly statisíce svůj sponzoring rok od roku snižují s odůvodněním na jejich výdělky nebo nezájem se v hokeji zviditelňovat. Kupříkladu Chládek a Tintěra začínal na 600 000 Kč, dnes jsme na částce 200 000 Kč. A postupně se to takhle ponižuje, příští rok to nebude lepší.

Snažíš se to jako zaměstnanec firmy Chládek a Tintěra ovlivnit?
DK, st: Snažím se, co to jde, ale já tu firmu chápu. Nikoho z nich hokej nezajímá. Tak proč by ho podporovali. Myslím si, že to jede jen ze setrvačnosti, a to díky tomu, že jsem v tom hokeji taky jako člen firmy. To samé jsou sponzoři, kteří vstoupili nově. Kde bychom dnes byli bez firmy LANA, Blachotrapez a další. Máme spoustu sponzorů po pěti, deseti tisících. Ale spočítej si, kolik takových sponzorů bys musel sehnat. Všude tě vyhodí. Všechno je založený na známostech.

Mezi lidmi kolují informace že sem sponzoři nechtějí hokej podporovat kvůli panu Čelanskému, ale ten přeci nemá přímou návaznost na A-tým ne?
DK, st: To nemá. Neexistuje jediný sponzor, který by sem nechtěl dát peníze kvůli Jirkovi. Kdyby tady ten Jirka nebyl tak to sem, podle mě, nedají stejně. To jsou jen hloupé výmluvy od sponzorů. To se prostě jenom hodí do krámu. A pod to se podepíšu. Jednalo se se sponzory, kteří říkali že ano, že peníze dají. Pak řekli ne a pak přišel argument s Čelanským. Když nechceš dát, důvod si najdeš. Jsem raději, když někdo řekne narovinu: „Mě hokej nezajímá, proto ti nedám.“ Sponzoring je o tom, že ve firmě znáš někoho známého a přes něj to řešíš. Jentak ti dneska nikdo nedá nic.
DK, ml: Já když jsem začínal ve funkci manažera A-týmu, tak jsem se shánění sponzorů učil za chodu. Otevřel jsem si na internetu jednu doménu, zaklikl Havlíčkův Brod a vyjelo mi asi 1000 firem. Za tři měsíce jsem oslovil přes 600 firem. Z čehož mi vypadly tři firmy po 25 000 Kč. Není to sranda někoho sehnat. Pak je strašně snadný říct proč jsme v půlce tabulky. Ale tohle je otázka jediné věci. A to jsou finance.
DK, st: Jsou tu strašně znát chybějící peníze od pana Casky. Byl jsem na něj naštvaný, jak se v některých situacích zachoval ke klubu nebo k lidem. Viz jeho nevstoupení do s.r.o., na poslední chvíli. Nebo sponzoring klubu formou půjček, které tam stále visí. Ale byl prozřetelný a touhle formou sponzoringu se jen chránil. Já sám za sebe hledám cestu, jak Zdeňka Casku dostat zpět do hokeje a věřím, že se zase najde společná řeč. Ale narovinu. Nejde dělat Áčko tak, že bude pan Čelanský u mládeže. To nepůjde nikdy v životě. Buď se to tam vymění komplet celý, nebo to tady padne na hubu.

Vy jste spolu s Čelanským v jakém vztahu, Davide?
DK, ml: V žádném. Nejsem si vědom ničeho špatného proti klubu nebo proti panu Čelanskému. On je v uvozovkách manažer u mládeže, já manažer u áčka. Měli bychom spolu komunikovat, být na stejné linii. Dnes jsme v situaci, kdy jdu proti němu, řeknu mu čau a on otáčí hlavou. To mi je proti srsti. Minimálně by tam měla být nějaká slušnost. Já mám v áčku teď takové podnebí, že mám chuť vrátit klíče od zimáku, sebrat se a jít pryč. Jediný, co mě v klubu drží, je láska k brodskému hokeji. Já chodím do civilního zaměstnání, abych uživil rodinu. Neříkám, že za to nic nemám, ale pro rodinu to nestačí. Nemáme myslím doma nastavené velké finanční požadavky, ale nemyslím si, že za moje peníze by to někdo dělal. Ani ne třetinu toho, co tam za rok přinesu na sponzorech, si odnesu na výplatě domů. V tomhle já mám naprosto klidný svědomí. Pak mě mrzí, když k tomu fanoušek přistoupí takhle. „Jste pátý, já na vás kašlu, chodit na vás nebudu“. Komentáře proti hráčům, proti předvedený hře. Nemám nic proti tomu, aby občas dostali naloženo. Ale nemyslím si, že je cesta taková, že se prohraje v Písku 6:0. Kluci ani nedojedou domů a už jsou z nich na facebooku de*ilové. Ty komentáře si čtou samotní kluci, přítelkyně, manželky, jejich rodina a v některých případech i jejich děti. Dobře, jsme pátý, ty výkony nejsou optimální, ale mohli jsme být taky osmí, mít dvanáct bodů a plácat se na dně tabulky a mít finanční problémy jako Hodonín. Ale my jsme pátý, jsme zajištěný a něco nového se tady buduje. Nemůžeme se na to teď koukat tak, že se tu hrála první liga, že nám dvakrát utekl postup. To je prostě pryč. Buď to prostě beru a ten klub chci podpořit a minimálně ho podpořím tak, že jdu na hokej, koupím si tu vstupenku, permanentku. To jsou lidi, kterých si vážím a pro který ten hokej dělám. Ale lidi, co to jen perou na facebooku a na hokej už ani nechodí, milerád jim dám klíče a ať se starají o áčko. Ať si seženou peníze.

Mluvili jste o tom, že se nějakým způsobem musí vyčistit vedení. Kdo by to dělal?
DK, st: Nevím, kdo by to dělal. Pakliže se má něco změnit, tak snad pomocí té žaloby. Kde ti všichni byli, když ten klub byl ve sra*kách. Jsou i peníze na účtu v řádů miliónů korun. Tak najednou se najde někdo, kdo to chce dělat. Verze od současného vedení je ta, že tím, že řekli že žádná členská základna neexistuje, klub ochránili. Tak jsme ho dali Jirkovi Čelanskýmu, který se nám o to bude dobře starat. Teď je to nastavený tak, že je to soukromá firma, ale do té firmy se nikdo nemůže dostat. Jiří Čelanský je neodvolatelný, protože rodiče dětí, které trénuje, ho neodvolají.
DK, ml: To áčko je pro současné vedení nezajímavé, a to z jednoho prostého důvodu. Uděláš u mládeže tři dotace a máš sezonu pokrytou. U áčka máš jednu jedinou dotaci, a to je ta městská a všechny ostatní peníze si musíš vyšlapat. Pro ně je to zbytečná práce navíc.
DK, st: A když ti budou peníze u mládeže chybět, tak zvedneš příspěvky od rodičů. Proto se zvedly. Protože se ponížila dotace od města. Nesmí se to nahlas říkat, ale byl to jeden z hlavních důvodů. „Dáte nám o 400 000 míň? Tak si je vezmeme od rodičů“. Tak se zvedlo z 8000 na 10000. Jednoduchá politika. U áčka tohle nejde.

Využíval někdo možnost, vybrat si na odměně 10 % z výše příspěvku přivedeného sponzora?
DK, st: Já teď naposledy jsem to využil. Spočítal jsem si, že za ty roky bych si na těchto bonusech odnesl několik milionů korun. Nikdy jsme si to nikdo nevzal. Ani já, ani Michal Teplý, prostě nikdo. Letos poprvé jsem si nechal vyplatit bonus 10 % za sponzoring, který jsem přinesl. Obratem jsem ten bonus poslal zpět do klubu formou sponzorské smlouvy ode mě, jako od fyzické osoby. Aby tohle bylo vidět. Aby někdo, kdo přijde po mně viděl, že i to, na co jsme měli nárok, jsme v klubu nechali.

Není to zbytečný krok navíc? O těch 10 % se všeobecně ví. Mohl sis to vzít, nevzal sis to. Je to přeci dohledatelné v účetnictví.
DK, st: Můj hlavní krok byl ten, že se současné vedení začalo mstít prostřednictvím mého syna Davida. Začalo vymýšlet sviňárny. Připadal jsem si jako zloděj. Roky jsem dělal hokej s Michalem Teplým a věřili jsme si. Michal se nechal zbulíkovat panem Ferdusem a panem Čelanským jaký my dva jsme podvodníci (David Kozlík starší, David Kozlík mladší). Důkazem toho mělo být to, že jsem letos v lednu Davidovi podepsal navýšení mzdy a Michal Teplý o tom neví. Samozřejmě, že o tom věděl. Ale jen hledají důvod, čím odvrátit pozornost od věcí, které se v tom klubu dějí.
DK, ml: Než jsem šel do funkce manažera, tak jsem jasně řekl, že nic nenechám podepsat svého tátu kvůli střetu zájmů.
DK, st: Bavíme se teď o nákupu materiálu, proplácení faktur. Aby fungoval kontrolní systém. Dodací list a objednávku podepsal Michal Teplý a on vystavil fakturu. Toho jsem se nezúčastnil. Pak tam byly další agendy jako hráčské smlouvy, sponzorské smlouvy atd., což jsme podepisovali rovnocenně. V té míře toho Michal Teplý podepisoval mnohem víc než já. Šlo hlavně o to, aby materiály a dopravu nepodepisoval Kozlík Kozlíkovi. To navýšení mzdy mému synovi bylo o 5000 Kč. To bylo to, co vyvolalo u Michala Teplého obrovský problém. Teď se vraťme na začátek rozhovoru, kdy jsme se bavili o panu Čelanském a o tom, jaké peníze dostává on. Hádejte, kdo mu podepisoval smlouvy? Pan Teplý, svému švagrovi. Oni řešili navýšení o 5000 korun, ale už nikdo neřekne jaké peníze má pan Čelanský. Já to nikdy přímo neviděl, protože pan Ferdus navrhnul výkonnému výboru schválení jedné věci. Že pan Čelanský, z pozice generálního manažera klubu, nemusí předkládat výkonnému výboru jakoukoliv smlouvu o tom, kdo kolik bere, komu kolik navrhuje a ať si to podepíše v rámci své odpovědnosti, jak chce.

I sám sobě může zvednout plat?
DK, st: Teď je ve funkci, že sám sobě zvedá mzdu. A že se to děje? O tom není pochyb. Jeho plat, 60 000 Kč měsíčně z mládeže, víme díky jednomu zastupiteli města, který to tam vytáhl a bylo to tam obhajováno Michalem Teplým, že za tyhle peníze, za 60 000 Kč, by to přeci někdo těžko dělal. To přeci nejsou skoro žádný peníze. Chápete to? U nás, v Havlíčkově Brodě, ve firmě, kde jsem, mají takový základ tak maximálně čtyři členové nejvyššího vedení. A to jsme firma s téměř miliardovým obratem. Co teď si myslet o tom, že na základě pěti tisíc, co jsem mu podepsal, mladýmu odebrali generální plnou moc, zrušil Davidovi přístup k účtu, nesmí zaplatit jedinou fakturu.

To stále trvá?
DK, ml: Dostal jsem výjimku. Mohu platit faktury do 20 000 Kč. nebo do 30 000 Kč. Teď si nepamatuji přesně.
DK, st: Před chvílí jsme se bavili o platu 60 000 Kč. a kde je započítán projekt DDB? Dřív byl poplatek těch 250 Kč za jedno dítě i s pojištěním. Zaplatili se trenéři a třeba ještě 10 000 přišlo do pokladny klubu. Moje dcera kurz absolvovala před koronavirem a platil jsem 750 Kč. Ty kluci tam trénují za stejné peníze a při tom počtu dětí co se tam protočí, si každý umí spočítat, že se tu bavíme o statisícových částkách, které ten projekt musí generovat.

A klub z toho ani teď nemá nic?
DK, st: Když jsem to naposledy napadnul, tak jsem byl odkázán na to, že klub dostal asi 15 000 Kč za jednu sezónu. Za to, že držíme hubu a necháme je to tady dělat. I když je pravda, že pan Čelanský nemá jasně specifikovanou pracovní dobu. Ale je prostě prasárna, že generální manažer sportovního klubu si tu dělá projekt do své kapsy. Od začátku to bylo nastavené tak, že to bude generovat peníze klubu a troufám si říct, že se tu bavíme o částkách 200 až 300 tisíc, ne-li víc.

Proč to nebylo nijak právně ošetřené?
DK, st: To se ani nedalo stihnout. Jiří Čelanský dostal za úkol připravit to pro klub. Představil nám to na vedení jako klubovou akci. A po půl roce, když to vyběhlo, jsme se dozvěděli že je to někde jinde. I na městě to bylo dokonce přikryto Michalem Teplým, že s tím jako klub souhlasíme. Přitom to bylo za našimi zády. Ten samý člověk tady pak bude chodit a řešit, že jsem si dovolil mladému navýšit plat o 5000 Kč.

Jak se podle vás posunul klub v marketingu a PR? Informovanost je někdy žalostná. Kupříkladu nemohu být na zápase a vidím předzápasovou soupisku jaká je. Proč někteří hráči nehrají, co jim je. Přeci není takový problém zvednout třeba telefon a dát vědět do redakce proč ten a ten nehraje. Transparentnost k fanouškům je strašně důležitá. A to ve všem.
DK, ml: Na dospělý hokej v Brodě jsem sám. Musím chodit do jiné práce a můj život není jen 24/7 o hokeji.

Tomu rozumím. Ale přehled o kabině jako manažer musíš mít.
DK, ml: Když se na facebooku objevily komentáře toho typu, proč nehraje tenhle a proč tamten, tak mi to tak nějak docvaklo a řekl jsem si proč my to vlastně neděláme. Poslední dva, tři zápasy se to snažíme dělat ale se vší úctou, hrajeme druhou ligu. A není potřeba tajit do poslední chvíle, že tam nejel tamten, protože oni se ho tam bojí.

Nějaký vzkaz na závěr?
DK, st: Jednou jsem už hokej v Brodě ze s*aček vytáhnul a udělám to zase.

Celý rozhovor byl redakčně upraven.
Autor je členem fanouškovského sdružení Rebel Hearts.
úvodní foto: Luboš Vácha

  • Facebook
  • Twitter