Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Koníci chodí za klienty až do pokoje. V SeneCura SeniorCentru Chotěboř si oblíbili hipoterapii

/
/
/
243 Zobrazení



Blízkost zvířat a kontakt s nimi může působit jako balzám na duši. To je jeden z důvodů, proč se v SeneCura SeniorCentru Chotěboř využívá v péči o klienty také zooterapie. Jedna z jejích součástí je i hipoterapie, která pracuje s terapeutickými poníky.

V chotěbořském domově pro seniory navázali spolupráci se Statkem Lesol v Rozsochatci. „Pravidelně nás navštěvuje terapeutka Monika Fárka s klisnou Valčou,” říká sociální pracovnice Jiřina Léblová. Monika Fárka je zdravotní sestra s osvědčením pro hipoterapii v psychologii a psychiatrii (HTP) a kurzem cvičitele jezdectví.

Díky návštěvám mají klienti možnost se s koníky potkat ve společných prostorách domova a pohladit si je. Pro imobilní klienty je pak často milým překvapením, když za nimi dorazí až do pokoje k lůžku. Klapání koňských kopýtek se zkrátka ozývá prakticky po celém domově.

Hipoterapie v chotěbořském domově

HTP je terapie, která využívá specifickou triádu terapeut-kůň-klient. Člověk naváže vztah snadněji se zvířetem než s dalším člověkem. Kůň se tak stává tlumočníkem mezi klientem a terapeutem. Metoda využívá specifických vlastností koně k pozitivnímu ovlivnění duševního stavu klienta.

Aktivity spojené se zooterapií jsou přínosné i pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Zvířata sice neodstraní příčiny nemocí, mohou však jejich průběh výrazně zmírnit. Svojí přítomností a kontaktem s člověkem zlepšují psychický stav i sebevědomí a zmírňují pocit samoty.

Právě pro seniory je tato forma terapie vhodnou možností, jak procvičit nejen kognitivní či motorické funkce. Klienti zároveň mohou zavzpomínat na vlastní mazlíčky, které měli doma. Hlazení psa, kočky nebo pozorování rybiček v akváriu napomáhá relaxaci a uvolnění.

  • Facebook
  • Twitter