Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třiatřicátý Podzimní knižní veletrh už za dva týdny

/
/
/
436 Zobrazení



Třiatřicátý Podzimní knižní veletrh se uskuteční v pátek 6. a v sobotu 7. října v Kulturním domě Ostrov a v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Počet vystavovatelů dosáhl k 25. září počtu 142 a současně je to konečný počet, protože kapacita  Kulturního domu Ostrov další nárůst neumožňuje..

Třiatřicátý Podzimní knižní veletrh začíná v pátek 6. října v 10.00 a bude mít otevřeno do 19.00. Ve 20.00 pak proběhne vyhlášení nejkrásnějších knih a předávání cen Kraje Vysočina, Města Havlíčkova Brodu, Tiskáren Havlíčkův Brod, a. s., a čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina. Ve 21.00 bude v klubu Oko tradiční koncert Rock for Book, tentokrát zahraje Pražský výběr. V sobotu 7. října bude veletrh otevřen od 9.00 do 17.00.

„Motto veletrhu zní: Po válce v šest hodin večer. Je to výraz solidarity s napadenou Ukrajinou a také pocta Jaroslavu Haškovi. Citát je známý, ale ne každý ví, která postava z Osudů dobrého vojáka Švejka tuto větu řekla – právě na to budou odpovídat návštěvníci veletrhu na slosovatelných vstupenkách,“ vysvětluje letošní veletržní téma Markéta Hejkalová, ředitelka veletrhu.

„Součástí doprovodného programu je 90 pořadů, na čtyřech scénách celkem vystoupí 120 spisovatelek a spisovatelů. Jejich výběr je opravdu pestrý, návštěvníci se mohou potkat s prozaičkami Alenou MornštajnovouPetrou Dvořákovou či Petrou Hůlovou, dokumentaristkou Kamilou Hladkou, esejistou Štěpánem Kučerou, básnířkou Alenou Müllerovou, historikem Petrem Čornejem, politologem Petrem Pithartem, publicistou Karlem Hvížďalou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (v roli čtenáře), autory detektivek Františkem Kalendou či Františkem Šmehlíkem, teologem Zdeňkem Jančaříkem, autory dětských knih Lucií Hlavinkovou a  Pavlem Čechem a mnoha, mnoha a doopravdy mnoha dalšími. Kromě českých autorek a autorů vystoupí i německá prozaička Sabine Dittrich, česko-italský básník Filadelfo Giuliano, česky píšící americký prozaik Michael Shaheen a historik Hans Heiss z Brixenu, majitel domu, v němž žil ve vyhnanství Karel Havlíček Borovský,“ přibližuje Markéta Hejkalová.

Během září do doprovodného programu přibyly sobotní autogramiády u stánku Českého rozhlasu Vysočina proti vchodu. V pátek bude živě vysílat rozhovory mj. s Lucií Hlavinkovou, Lucií Tučkovou, šéfredaktorem Albatrosu a znalcem Harryho Pottera Petrem Eliášem, Lenkou Kapsovou, profesorem Petrem Čornejem a dalšími.
V sobotu tu pak proběhnou autogramiády mj. Aleny Müllerové, Františka Kalendy, Michaely Vaščíkové. V literární kavárně Petrkov na balkoně se uskuteční beseda Miroslava Urbana o životě se včelami či křest knihy básní Josefa Mlejnka Nechráněný přejezd.

Dvoudenní slosovatelná vstupenka stojí 90 Kč, kromě neomezeného počtu vstupů na veletrh platí i do Muzea Vysočiny a Galerie výtvarného umění. „Školy si mohly vstupenky pro žáky a studenty předem objednat po 10 Kč, takto se prodalo přes 1000 vstupenek. To je sice pro veletrh v jistém smyslu finanční ztráta, ale chceme v dětech probudit zájem o knihy a čtení a získat tak návštěvníky veletrhu v příštích letech. Lidé, kteří si uschovali proužek loňské vstupenky, si ho mohou vyměnit za letošní vstupenku, zaplatí za ni poloviční cenu, tedy 45 Kč. Losování vstupenek proběhne hodinu před koncem veletrhu, v sobotu 7. října v 16.00 na jevišti Kulturního domu Ostrov,“ uzavírá Markéta Hejkalová.

Doprovodný program – 33. Podzimní knižní veletrh (hejkal.cz)

Úvodní ilustrační foto: Autorské čtení na Podzimním knižním veletrhu, archiv Vysočina-news.cz

  • Facebook
  • Twitter