Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Klienti SeneCura SeniorCentra Telč využívají Snoezelen, moderní přístroj pro smyslovou terapii

/
/
/
289 Zobrazení



Také vám to zní tajuplně? Snoezelen je termín z holandštiny, který kombinuje slova sniffelen (cítit) a doezelen (relaxovat). A právě na spojení těchto výrazů stojí také jedinečná terapeutická metoda, kterou v péči o klienty s demenci využívá SeniorCentrum Telči ze skupiny SeneCura.

„Snoezelen je přístup k péči a terapii, který využívá speciálně navržených prostor a stimulace smyslů k dosažení relaxace a podpory pohody. Je prospěšný pro kohokoli, ale zejména pro osoby s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence,” říká ředitelka domova Marika Krejčí.

U klientů s touto diagnózou má Snoezelen pozitivní vliv na rozvoj kognitivních schopností a komunikaci, zlepšuje koncentraci, eliminuje neklid, agresivní chování a pocit strachu. Má také pozitivní vliv na kvalitu spánku. Snoezelen je terapeutická multismyslová metoda, která se většinou provádí v zatemněné místnosti. Ta je vybavená příjemnými vůněmi, světelnými efekty, doplnění je o zvukové efekty nebo relaxační hudbu. Základní myšlenkou Snoezelenu je poskytnout klientům příjemný zážitek z odpočinku a uvolnění, u klientů je proto velmi oblíbený.

„Relaxační místnost koncentruje obrovské množství vjemů a podnětů. Vytváří tak bezpečné stimulující prostředí, které podporuje vnímání, rozvíjí představivost, probouzí zájem a motivuje. V neposlední řadě upevňuje sociální vztahy a komunikaci mezi klienty a personálem domova,” popisuje aktivizační pracovnice Aneta Dvořáková.

Koncept Snoezelen vzniknul koncem 70. let 20. století v Holandsku s cílem zajistit lidem s psychickým či fyzickým handicapem potřebné uvolnění. Hlavními elementy terapie jsou světelné efekty příjemných tlumených barev. V telčském domově SeneCura využívají Snoezelen zařízení, které je vhodné i pro imobilní klienty, neboť je přenosné a lze jej přivézt až k lůžku.

„Metoda pomáhá navozovat klid a pohodu. Vnímáme, že po absolvování Snoezelenu mají klienti větší chuť zapojit se do společných aktivit a lépe vyjadřují svá přání či pocity,” doplňuje ředitelka SeniorCentra Marika Krejčí. Společnost SeneCura využívá v péči Snoezelen ve všech jejich 17 zařízeních po celé České republice.

  • Facebook
  • Twitter