Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodská galerie představí tvorbu Zdenky Braunerové

/
/
/
275 Zobrazení



Od úterý 12. prosince se v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě bude k vidění výstava české malířky, grafičky a designérky Zdenky Braunerové. Expozici si mohou zájemci prohlédnout do 25. února příštího roku denně od 9.00 do 12.00 a mezi 13.00 a 17.00 každý den vyjma pondělí.

Výstava připravená ve spolupráci se Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy přestavuje dílo malířky, grafičky a knižní výtvarnice Zdenky Braunerové (1858–1934), která se jako jedna z mála žen dokázala na přelomu 19. a 20. století prosadit jako samostatná profesionální umělkyně.
Společně s Vilémem Mrštíkem se zapojila do boje proti bourání staré Prahy, kterou zároveň zachycovala svými malbami, kresbami a grafikami. Věnovala se také ilustraci a grafické úpravě knih. Její okouzlení venkovem, především moravským Slováckem, ji přivedlo k malbě nábytku a také výzdobě skla, kterému se naučila ve sklárnách v okolí Telče. Přestože se sama cítila být bytostnou krajinářkou, naše výstava představuje průřez celou malířčinou tvorbou.

  • Facebook
  • Twitter