Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Klienti SeneCura SeniorCentra Chotěboř vzpomínali na dovolené v Bulharsku. Léto jim zpříjemnily gurmánské dny

/
/
/
279 Zobrazení



Bulharsko bylo pro české turisty po dlouhá desetiletí jednou z mála dostupných přímořských destinací. Jeho obliba však neuvadla ani po roce 1989 a ročně jej navštíví 210 tisíc Čechů. I proto bylo právě Bulharsko námětem pro další gurmánské dny v chotěbořském SeniorCentru SeneCura. Během nich poznali nejen gastronomická specifika země, ale zjistili i řadu zajímavostí.

Gurmánské dny se vždy soustředí na jinou zemi či region. Společným jmenovatelem je však výzdoba prostor v duchu daného státu. Vlaječky, fotografie a další symbolická výzdoba je připravena ve společných prostorách.

„Klienti nám většinou pomáhají s přípravou a právě u výzdoby nejvíce využijí vlastní kreativitu,” říká aktivizační pracovnice Jana Dlouhá. V případě Bulharska klienti společně s personálem navíc vyrobili tradiční panenky z vlny zvané Marty. Kromě toho, že se aktivně zapojili, procvičili také jemnou motoriku.

Klienti pomáhali rovněž při přípravě bulharských specialit, když napekly plněné rohlíčky kifličky, musaku, namíchali šopský salát a nakrájeli zeleninu na gril.

Klienti chotěbořského SeniorCentra SeneCura vzpomínali na dovolené v Bulharsku

Ochutnávka lokální gastronomie je však jen polovinou gurmánských dnů. Neméně důležité je i poznávání kulturních zajímavostí daného státu. Zaměstnanci SeniorCentra SeneCura Chotěboř proto zařadili do programu i tzv. Cestománii, tedy besedu se zajímavostmi o Bulharsku. „Gurmánské dny využíváme také k tréninku paměti – vyrobili jsme zalaminované puzzle s obrázky ze země, které klienti následně skládali,” doplňuje Jana Dlouhá.

Cestování do jiných zemí v rámci gurmánských týdnů je jednou z příležitostí, které pomáhají klienty udržet aktivní a umožňují jim prožít zajímavé a zábavné dny. Do SeniorCenter také často přijíždějí různé osobnosti třeba v rámci pravidelné akce Křeslo pro hosta. Klienti si mohou také pozvat do domova své blízké a prožít s nimi večeři při svíčkách v atmosféře luxusní restaurace.

  • Facebook
  • Twitter