Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jména obětí holocaustu zazní v Havlíčkově Brodě

/
/
/
687 Zobrazení



Po třetí se bude v Havlíčkově Brodě konat ve čtvrtek 12. dubna připomenutí obětí nacistické perzekuce. Na Havlíčkově náměstí, v případě nepříznivého počasí v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod budou od 14. 00 zájemci číst jména židovských a romských obětí z Havlíčkobrodska.
Po připomínce jmen bude následovat komentovaná prohlídka výstavy Vyhnaní. Uprchlíci 1914-1918 v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod a debata na téma rasismu, uprchlictví a nepřátelství vůči jiným národnostem a náboženství. „Mottem letošního ročníku je zamyšlení se nad způsobem připomínání osudů lidí, kteří trpěli anebo byli zavražděni během války jen kvůli svému původu. Jaký má dnes význam připomínat doby minulé? Nespravedlnost, kterou již nelze smazat ani napravit? Mohou nás oslovit osudy lidí, sousedů, mužů, žen a dětí, kteří se již nikdy do svých domovů nevrátili? Jak je připomenout, aby se z aktu úcty nestal kýč, komerční fraška, politický škleb?
Prosíme všechny, kdo chtějí veřejně vyjádřit úctu k lidem, kteří zahynuli kvůli rasistickým teoriím evropských nadlidí, aby přišli 12. dubna na náměstí v Havlíčkově Brodě či na jiná místa, kde se bude v letošním roce Jom ha-šoa konat,“ zve hlavní pořadatelka akce a historička Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Alena Jindrová.

  • Facebook
  • Twitter