Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavský Pramínek oslavil 35. výročí svého založení

/
/
/
572 Zobrazení



Od založení Horáckého folklorního souboru Pramínek Jihlavy uplynulo v minulém roce 35 let. Jeho členové proto při této příležitosti připravili celovečerní program s názvem Folklor od jara do zimy. Soubor Pramínek byl založen Miloslavem Brtníkem v roce 1986 jako dětská taneční složka souboru Vysočan.

V programu se v DKO v Jihlavě představil Pramínek s muzikou Hatscho, dětská složka Šípek a také Malá Muzika. Jako hosté vystoupili i někteří bývalí členové Pramínku.

Soubor Pramínek byl založen Miloslavem Brtníkem v roce 1986 jako dětská taneční složka souboru Vysočan. Posléze vznikla i muzika, kterou začala vést jeho manželka Dana Brtníková. Současným vedoucím muziky je Matěj Dohnal, primáškou je Julie Grabowská.

Turné po Mexiku

Soubor zpracovává písně a tance z oblasti Moravského Horácka, tedy okolí Jihlavy, Velkého Beranova, Velké Bíteše a Telče. Muzika souboru je navíc jediným seskupením, které aktivně hraje na tradiční lidový nástroj skřipky. Jedná se o nástroj typově velmi podobný houslím.

Soubor vystupuje jak na malých slavnostech či jiných akcích regionu, tak i na významných festivalech doma i v zahraničí. Na podzim roku 2014 absolvoval soubor například čtyřtýdenní turné po Mexiku.

Pramínek stále přijímá nové členy do dětských folklorních souborů Vrabčátka, Šípek a Malá Muzika.  

  • Facebook
  • Twitter