Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dobrovolníci vyčistili řeku Sázavu už po dvanácté

/
/
/
448 Zobrazení



Dvanáctý ročník dobrovolnické akce Čistá řeka Sázava na Vysočině probíhala v týdnu od 4. do 9. dubna. Letošního ročníku se zúčastnilo téměř 700 dobrovolníků všech věkových kategorií.

„Velmi nás těší, že koronavirová pandemie nevzala dobrovolníkům chuť pomáhat přírodě a že se k nám vrátili. Mnozí z nich chodili uklízet sami individuálně i v uplynulých dvou letech, kdy náš život omezovala epidemiologická vládní opatření. Letos jsme akci mohli uspořádat opět v podobě, na kterou jsou její skalní příznivci zvyklí. Ceníme si toho o to víc, že počasí letos bylo opravdu aprílové – sluníčko střídal mráz, ale i studený vítr, déšť a sníh.
Stejně jako v předchozích letech, tak i v letošním ročníku se do akce zapojily mateřské, základní a střední školy z regionu. Jsme rádi, že zájem škol neustále trvá, i ony si uvědomují vliv člověka na životní prostředí.
Každoročně se v týdnu také zapojují zájmové spolky a kluby, včetně menších skupinek přátel, které nemohou jít čistit o víkendu,“ uvedla za organizátory Lucie Šulcová, Čistá řeka Sázava na Vysočině.

Kromě běžných odpadků dobrovolníci nalezli několik pneumatik, plastové křeslo, boty, záchod či železné kolečko. „Dobrovolníci každý rok udiveně kroutí hlavou, jak se může stát, že takové věci dostanou až do přírody. Stejně tak se stále nepříjemně projevuje faktor zbylého odpadu ze staveb, které jsou realizovány v blízkosti řeky, či od silnic.
Odměnou letošního ročníku se pro dobrovolníky stal film Zátopek promítaný v Klubu Oko v Havlíčkově Brodě ve středu 13. dubna.
Pro materiální zabezpečení celé akce potřebujeme každoročně pro každého dobrovolníka pár pevných pracovních rukavic, pytel na odpad, drobné občerstvení a upomínkový předmět pro radost. Následně je nutné také odpad svézt lodí či autem a uložit ho,“ dodala Lucie Šulcová..

  • Facebook
  • Twitter