Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavská nemocnice má nový přístroj pro pacienty s ledvinovými kameny

/
/
/
997 Zobrazení



Nemocnice Jihlava má k dispozici nový přístroj za stovky tisíc korun. Urologický laser pomáhá na operačních sálech drtit kameny v močovodu a v ledvině. Urologové ho využívají několikrát týdně.

Holmiový laser se využívá na drcení kamenů v jihlavské nemocnici vůbec poprvé. Kromě něho ještě lékaři využívají metodu ultrazvuku. Záleží tedy na ošetřujícím lékaři, kterou z metod si vybere: „Nový laser slouží pro urologické endoskopie, kde se v indikovaných případech využívá,“ popisuje vrchní sestra operačních sálů Magdalena Vojtěchová.

Mezi častou diagnózu u pacientů na urologickém oddělení patří přítomnost kamenů v močovém ústrojí. Nejčastěji se objevují v ledvinách, dále močovodech a v močovém měchýři. Jsou tvořeny minerálními látkami a solemi, které jsou v moči rozpustné, ale za některých okolností dochází k jejich krystalizaci a postupné proměně v nerozpustný konkrement.

Úspěšnost léčby závisí na složení kamenů. Základem léčby některých druhů močových kamenů je podávání léků rozpouštějících kameny a dostatečný příjem. Další metodou volby je chirurgický zákrok v podobě drcení kamenů tzv. litotrypse.

V jihlavské nemocnici se doposud využívala metoda drcení kamenů pomocí ultrazvukových vln. Nyní se zakoupil holmiový laser, čímž rozšířila nabídku v endoskopické léčbě kamenů. Jedná se o využití metody cíleného drcení konkrementů pomocí laserového paprsku. Během zákroku je pacient v celkové anestezii a jeho pobyt na operačním sále se pohybuje okolo jedné hodiny. Přístroj byl pořízen za 630 tisíc korun.

  • Facebook
  • Twitter