Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava má páté nejméně bezpečné silnice z krajských měst

/
/
/
319 Zobrazení



Páté nejnebezpečnější silnice mezi krajskými městy měla v roce 2022 Jihlava, během loňského roku v ní evidovali 292 nehod, z nich devět vážných. Z patnácti obcí s rozšířenou působností na Vysočině se deset z nich nevyhnulo smrtelným či těžkým nehodám. Vyplývá to z výsledků GČP INDEXu za rok 2022.

GČP INDEX vyjadřuje relativní míru závažnosti dopravních nehod na území (v intravilánu) krajských měst a obcí s rozšířenou působností. Do měření je zahrnuto všech třináct krajských měst a 206 obcí s rozšířenou působností.

Hodnota indexu udává poměr vážných a smrtelných nehod (tj. nehod, při kterých došlo těžkému zranění nebo usmrcení) k celkovému počtu nehod evidovaných na území uvedených měst za určité období. Čím je vyšší hodnota indexu, tím je dopravně bezpečnostní situace v konkrétním městě horší.

Nejbezpečnější je Hradec Králové
Podle výsledků za rok 2022 se nejbezpečněji jezdilo v Hradci Králové, kde při 797 dopravních nehodách byly těžce zraněny tři osoby. Umístil se tak na nejvyšší příčce v bezpečnosti silničního provozu mezi krajskými městy. Navíc si o čtyři příčky polepšil oproti předchozímu roku.

Na druhém místě skončila Olomouc, na třetím Liberec. Na opačném konci se na 11. místě objevila Plzeň, na 12. pozici Brno a nejhorší, 13. místo, obsadily České Budějovice. Zde byly při 761 dopravních nehodách 2 osoby usmrceny a 28 osob těžce zraněno. Tato trojice měst tak zůstává na chvostu srovnání, kde v mírně pozměněném pořadí figurovala i v roce 2021.

Na silnicích sledovaných 206 měst bylo evidováno 48 824 dopravních nehod, při nichž bylo usmrceno 69 a těžce zraněno 669 osob. Ve 127 městech došlo k vážným nehodám, v 31 z nich se smrtelnými následky, ve 117 pak s těžkými zraněními. Celkem 79 sledovaným městům se úmrtí a těžká zranění v roce 2022 vyhnula. Nejvyšší hodnoty indexu, a tedy i nejhorší výsledky na Vysočině, zaznamenali v Telči, Světlé nad Sázavou a Bystřici pod Pernštejnem.

Jihlava osmá z pohledu zranění účastníků silničního provozu
Na silnicích krajských měst bylo evidováno 3 213 dopravních nehod, při nichž zemřelo 27 a těžce se zranilo 350 účastníků silničního provozu, podíl zranitelných účastníků na nehodách: 11,6 %, na usmrcených: 69,2 % a na těžce zraněných osobách: 80,6 %. Data dokládají, proč je potřeba v intravilánech měst věnovat zvýšenou pozornost právě chodcům, cyklistům a motocyklistům.

Jihlava ani v tomto pohledu neboduje, ze všech krajských měst se umístila až na osmém místě s celkovým počtem 41 nehod, při nichž bylo šest lidí vážně zraněno. Nejbezpečnějším krajským městem v oblasti zranitelných účastníků se v loňském roce stal Hradec Králové, na druhém místě skončila Olomouc, na třetím pak Pardubice. Na opačném konci se na 11. místě objevilo Ústí nad Labem, na 12. pozici České Budějovice a nejhorší, 13. místo, obsadil Zlín, ve kterém při 78 nehodách byla usmrcena jedna osoba a dalších 19 bylo těžce zraněno.
V celkem 90 sledovaných městech nedošlo v roce 2022 ke smrtelným a těžkým nehodám zranitelných účastníků silničního provozu.

Součástí analýzy je interaktivní webová aplikace www.gcpindex.cz, ve které je možné u každého města zobrazit časovou osu s vývojem celkové analýzy GČP INDEX i indexu s důrazem na zranitelné účastníky silničního provozu (chodci, cyklisté a motocyklisté). Srovnat mezi sebou lze až sedm vybraných měst.

  • Facebook
  • Twitter