Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Humpolec opět nejlepší byznysovým městem Vysočiny

/
/
/
719 Zobrazení



Humpolec se umístil v obou hlavních kategoriích srovnávacího výzkumu Město pro byznys v rámci Kraje Vysočina umístil na prvním místě. Analytická agentura Datank vyhodnocuje 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice a 22 městských částí Hlavního města Praha v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy.

Na druhém a třetím místě se na Vysočině umístila Jihlava a Velké Meziříčí. Regionální výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí ČR.

Humpolec se blýskl v mystery testování
Vítězný Humpolec se může v rámci kraje pochlubit jak velmi vysokým počtem ekonomických subjektů, tak i vůbec nejvyšším počtem firem s více než 250ti zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Město myslí na životní prostředí, alespoň o tom svědčí v regionu nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v přepočtu na množství firem. K dobré dopravní dostupnosti se přidává vysoce nadprůměrný počet dokončených bytů v přepočtu na tisíc obyvatel. Radnice dobře hospodaří, o čemž svědčí nadprůměrný podíl kapitálových výdajů na celkových příjmech v rámci Kraje Vysočina a zároveň nízké náklady na dluhovou službu. Nejlepšího výsledku dosáhl Humpolec v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí živnostenských úřadů.

„Humpolec je skutečně jedním z nejlepších měst v celé České republice pro byznys. Může za to dobré hospodaření města, blízkost dálnice i silnice první třídy z jihu na sever, pracovité obyvatelstvo schopné pracovat za nízkou mzdu, a přesto velice nízká nezaměstnanost. A samozřejmě v Humpolci se všichni známe, má 11 tisíc obyvatel, takže si neklademe překážky. Máme další rozvojové podnikatelské plochy v blízkosti dálnice. Budeme usilovat o to, abychom mohli s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic dojednat možnost ještě dalšího sjezdu z dálnice, protože obslužná oblast je v těsné blízkosti dálnice a nemá smysl budovat žádný jiný obchvat,“ říká starostka Humpolce Alena Štěrbová.

Alena Štěrbová, starostka Humpolce

Jihlava má nejlepší web z pohledu podnikatele, Velké Meziříčí podnikatelský potenciál do budoucna
Krajské město zaznamenává vůbec nejvyšší počet právnických osob a také počet dokončených bytů v přepočtu ku meziroční změně počtu obyvatel. V rámci regionu má Jihlava velmi vysoký podíl dotací na celkových příjmech a vůbec nejvyšší likviditu. Jako nejlepší byly vyhodnoceny webové stránky města z pohledu podnikatelů. Ti na nich v přehledné formě najdou vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou a mnoho dalších užitečných informací. Bronzové Velké Meziříčí má v Kraji Vysočina vůbec nejnižší index stáří, tedy podíl osob starších 65 let ku lidem mladším 14 let, což je dobrým signálem pro rozvoj podnikání do budoucna. Také celkový počet obyvatel v rámci regionu nadprůměrně stoupá. Průměrná měsíční mzda nedosahuje vysoké úrovně, což láká nové podnikatele k umístění svého byznysu právě zde. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti kultury a také do sportu.

Zleva Alexandros Kaminaras, Alena Štěrbová a Petr Ryska

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022
1. Humpolec
2. Jihlava
3.  Velké Meziříčí
4. Třebíč
5. Havlíčkův Brod
6. Pelhřimov
7. Žďár nad Sázavou
8. Nové Město na Moravě
9. Bystřice pod Pernštejnem
10. Telč
11. Světlá nad Sázavou
12. Moravské Budějovice
13. Chotěboř
14. Pacov
15. Náměšť nad Oslavou

Srovnávací výzkum Město pro byznys šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

  • Facebook
  • Twitter