Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ji.hlava po dvaatřicáté pro všechny, od dětí po seniory

/
/
/
805 Zobrazení



Třiadvacátá Ji.hlava startuje v příštím týdnu. I letos nabídne zdarma šestidenní program Ji.hlava dětem všem do 15 let, poslední dva dny věnuje festival vstup zdarma také lidem starším 65 let.

Do Jihlavy přijede diskutovat ministr kultury Lubomír Zaorálek a velká pozornost bude věnována třicátému výročí sametové revoluce, program mimo jiné nabídne dosud nezveřejněné záběry z posledních let Václava Havla. Na jihlavském Masarykově náměstí se otevřel festivalový Maják, který až do festivalu slouží jako akreditační přepážka a informační bod. Tradiční jihlavskou zástupkyní v porotě soutěžní sekce Česká radost bude letos Adéla Kubištová.

„Kultura společnost spojuje. I lidé, kteří spolu zásadně nesouhlasí třeba kvůli politice, se společně rádi podívají na zajímavý film, o kterém navíc mohou přemýšlet i společně diskutovat. Právě tento rozměr se snažíme stále rozvíjet,“ vysvětluje výkonná ředitelka festivalu Katarína Holubcová, proč vedle programu pro děti vtahuje Ji.hlava do festivalového dění i seniory. „Stačí jen v pondělí a úterý u pokladny ukázat doklad totožnosti a vyzvednout si vstupenku.“
Očekávanou novinkou třiadvacátého ročníku bude festivalová architektura, která má po deseti letech nové autory. Jiří Mašek, Miroslav Kukrál a Lukáš Výtisk se rozhodli rozvinout nosné prvky z posledního festivalového ročníku a soustředí se především na prostor před DKO, které je hlavním festivalovým centrem. Naopak v horní části Masarykova náměstí doplní tradiční maják kavárna POTMĚ nadace Světluška, v níž obsluhují zrakově postižení.
A co nového ještě Ji.hlava nabídne? Například programovou sekci k třicátému výročí Sametové revoluce s názvem Studio 89. „Pohled na Václava Havla, intelektuální ikonu politických změn, nabídnou hned tři různé programy: undergroundové filmy, v Česku nikdy nevysílaný portrét režírovaný Jurajem Herzem a první ukázky z dokončovaného filmu Petra Jančárka o posledních letech Havlova života,“ přibližuje program Holubcová.
Klasik českého dokumentárního filmu Karel Vachek, který v Ji.hlavě ve světové premiéře uvede svůj nejnovější téměř šestihodinový snímek Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie, představí v gotickém sále jihlavské radnice svou malířskou tvorbu.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek s novinářem Petrem Fischerem povedou debatu s názvem Kulturní dluhy, která proběhne v neděli od čtrnácti hodin v DIOD a otevře otázky české kulturní politiky.
Novinkou bude letošní propojení Ji.hlavy dětem s Inspiračním fórem. „Dětský program Po-hádky současného světa mají nejmladší návštěvníky přivést k tématům, která my dospělí vnímáme jako aktuální či ožehavá. A která dětskýma očima mohou být mnohdy vnímána odlišně, někdy úsměvně a jindy až překvapivě pokrokově,“ říká Iva Honsová z Centra dokumentárního filmu. Děti od pěti let budou diskutovat například o demokracii s novinářem Petrem Fischerem nebo o klimatické krizi s Annou Kárníkovou, ředitelkou Hnutí Duha.

  • Facebook
  • Twitter