Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jeden svět v Havlíčkově Brodě a Bezpečná blízkost

/
/
/
1383 Zobrazení



Letošní ročník festivalu Jeden svět v havlíčkobrodském Klubu OKO se nesl v tématu Bezpečná blízkost.

Festival začal trochu netradičně – prvním filmem, který se promítal, byl studentský snímek Když…  Film pojednává o lásce, komunikaci a je inspirován skutečným příběhem. Od pátku už začal klasický program, jak ho diváci znají. První promítáním byl příběh z Indonésie O čem sní pankáči. Večer pak následoval druhý páteční film Kibera: příběh slumu, který vtáhl diváky do Afriky a ukázal jim, že i za kulisami z vlnitého plechu a hlíny se skrývají lidé, kteří chtějí měnit svůj svět k lepšímu.

Sobotní projekce byla věnovaná ženám hrdinkám. „Ať už jde o záchranu rozdělené rodiny nebo boj proti terorismu a násilí, mají tyto ženy jedno společné: jsou hrdinkami a vzorem pro nás všechny,“ říká dramaturg Jednoho Světa v Havlíčkově Brodě Jiří Svoboda. První sobotní dokument América je příběhem třiadevadesátileté babičky, které je odkázána na pomoc svých tří vnuků. Je až neuvěřitelné jak samotná její přítomnost má na rodinu stmelující vliv. Druhá projekce Ženy s náušnicemi ze střelného prachu“ je smutným příběhem boje proti Islámskému státu. Své o tom ví i novinářka Markéta Kutilová, které se po promítání ujala debaty. Dokument Na jejích bedrech zakončoval sobotní program, film vypráví o jezídce Nadje Muradové, která získala Nobelovu cenu míru i Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Sobotní den uzavřel koncert kapely Tuesday Tunes.

Závěrečný den festivalu začal příběhem přeživších ve filmu Rekonstrukce Utøyi, vyprávění těch kteří přežili řádění Anderse Breivika. Poté byl pro diváky nachystaný film Vítejte v Sodomě. I tento příběh afrického močálu, který se postupem času mění na obří skládku, přilákal více jak třicet lidí. Poslední promítání Vesnice plavajících krav je ukázkou toho co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska. Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

  • Facebook
  • Twitter