Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Je dnes životopis nutnost nebo přežitek?

/
/
/
810 Zobrazení



Díky novým technologiím, online aplikacím a webům, jako je LinkedIn, zůstává otázkou, zda je na dnešním trhu práce ještě nutné vůbec zasílat náborářů životopis, nebo si jednoduše vystačíte s tím, co už máte v online prostředí. Obojí má totiž svá pro i proti.

Životopis může být zkreslený

Jedním z hlavních problémů tradičních životopisů je ten, že pro zaměstnavatele může být obtížné získat představu o osobnosti kandidáta. Pokud náboráři vybírají kandidáty pouze na základě jejich životopisu, mohou přijít o možnost, že najdou někoho, kdo se pro nabízenou pozici skutečně hodí.

Dalším problémem je, že životopisy jsou často neověřené a mohou být nepravdivé. Přibližně třetina uchazečů o zaměstnání přikrášluje kvalifikaci, aby získala nabízenou pozici. A bez kontroly těchto tvrzení lidí nemusí výběr těch s nejlepším životopisem vést k nejlepšímu kandidátovi na danou pozici.

LinkedIn zase může vést k diskriminaci kandidáta

LinkedIn řeší problém ověřitelnosti tím, že umožňuje uživatelům zahrnout reference na jejich profilu, čímž podloží uvedená tvrzení. V důsledku toho některé společnosti umožňují uchazečům, aby místo životopisu předložili svůj profil na LinkedIn.

U sociálních médiích je však třeba zvážit jiný aspekt. Zatímco profily LinkedIn mohou poskytnout lepší představu o osobnosti kandidáta a typu pracovního prostředí, do kterého se hodí, rozhodování o náboru na základě něčích účtů na sociálních sítích by mohlo vést k diskriminaci na základě osobního dojmu.

Většina firem CV vyžaduje

Proces náboru se za poslední léta změnil díky technologickému pokroku a bude to tak nejspíš i nadále pokračovat. Zatímco životopis už často není jediným způsobem, jak se ucházet o zaměstnání, stále je obvykle nezbytný pro první fázi uchazečů. Většina pracovních webů standardně požaduje, aby kandidáti nahráli životopis, případně i motivační dopis, a zdá se nepravděpodobné, že by se to v dohledné době změnilo. Když se navíc podíváte mimo větší města, nejspíš zjistíte, že v Česku stále existuje velké množství firem, které se sociálními prozatím vůbec nepracují.

  • Facebook
  • Twitter