Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jaro letos přišlo o něco dřív, i na Vysočině se už hlásí první bledulky

/
/
/
324 Zobrazení



Nedaleko Bystřice nad Pernštejnem v údolí Chlébského potoka na Svratecku se dochovala vegetace potočních olšin s hojným výskytem chráněné bledule jarní. A jelikož jarní teploty přišli letos o něco dřív, už můžeme v těchto místech pozorovat stovky bílých bledulí.

Květiny zde v plném rozkvetu vytvářejí doslova bílý koberec. Údolí Chlébského potoka je díky těmto rostlinám přírodní rezervací od roku 1953. K bledulím se lze nejlépe dostat z Nedvědice. Odbočka k Chlébskému se nachází zhruba kilometr za obcí ve směru na Štěpánov nad Svratkou. Z Nedvědice až do údolí Chlébského potoka vede také turistická stezka značená zelenou barvou. Při velkém náporu turistů počítejte s horší možností parkování. Kvůli teplému a hlavně deštivému počasí je nutné se vybavit dobrou turistickou obuví a počítat s tím, že mimo dřevěné chodníčky je cesta dost rozbahněná. Momentální situace není ani vhodná pro cestu s kočárkem. Nezapomínejte také na to, že bledule poměrně vzácná a je zahrnutá mezi zvláště chráněné rostliny. Proto nevstupujte mimo vyznačené trasy a květiny v žádném případě netrhejte. Přeci jenom se jedná o posli jara, tak ať tu zůstanou pro všechny.

  • Facebook
  • Twitter