Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Infocentrum ve Světlé zahalilo lešení, ale provoz není nijak omezen

/
/
/
1066 Zobrazení



Dům čp. 16, který najdeme na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou v těsné blízkosti kostela sv. Václava mnozí znají jako dům kde sídlí knihovna, Infocentrum a Galerie Na půdě. Málokdo ale ví, že předtím, než se zde začali půjčovat knihy, voněl tu čerstvě upečený chleba.

Nejstarší zjištěná písemná zmínka o domě je z roku 1816, kdy zde bydlela Anna Schlesingerová. V roce 1901 jej koupil Václav Rokos, pekař ve Světlé. Jeho syn Václav obdržel v roce 1932 od obecního úřadu povolení k úplnému zbourání stávajícího domu a k postavení nového jednopatrového domu. Stavba byla dokončena 26. srpna 1933 a povolení k obývání bylo uděleno dnem 2. září 1933. V domě bylo pekařství a obchod smíšeným zbožím, počátkem 60. let zde byla zřízena prodejna skla. Na přelomu 70. a 80. let dům od Rokosových koupilo město Světlá nad Sázavou a v roce 1982 byly zahájeny práce na přestavbě na Dům s pečovatelskou službou.

Původní střecha


V roce 2001 v souvislosti s přístavbou radnice sem byly přestěhovány kanceláře starosty a zástupce starosty, podatelna, stavební odbor, matrika, oddělení kultury, odbor životního prostředí, živnostenský odbor a pokladna. V lednu 2003 byly všechny odbory soustředěny v budově radnice a v zrekonstruované budově čp. 16 byla umístěna městská knihovna, turistické informační centrum a Galerie Na Půdě. Ke slavnostnímu přestřižení pásky došlo 15. dubna 2004.

Historické foto


V současné době je dům zahalený do lešení a probíhá zde rekonstrukce střechy spojená s částečnou výměnou oken a zabudování klimatizace do Infocentra. Tato oprava byla nutná z důvodu zatékání do budovy. Protože momentálně neprobíhá žádná výstava v Galerii Na Půdě, nastal ideální čas na její opravu. Veškeré práce by měli být hotové nejpozději v polovině října tohoto roku. I přes horší přístup do budovy není provoz infocentra během turistické sezony nijak omezen, a tak mohou návštěvníci využívat jak možnosti k zakoupení vstupenek do středověkého podzemí, tak všech ostatních služeb, které zde nabízejí. K jedinému omezení dojde v městské knihovně kdy bude nutné z důvodu vnitřních stavebních úprav uzavřít oddělení pro dospělé v úterý 21., čtvrtek 23. a pátek 24. července. Čtenáři se ale nemusí bát, pokud měli v těchto dnech vracet výpůjčky, budou jim knihy i časopisy automaticky prodlouženy bez jakéhokoliv postihu. Město vyčíslilo celou investici na více než dva miliony korun.

Historické informace a foto: Jaroslav Vála

  • Facebook
  • Twitter