Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Humpolecký masopust ovládne centrum města

/
/
/
951 Zobrazení



Masopustní průvod studentů v režii České zemědělské akademie v Humpolci i letos vyrazí do ulic města, aby rozveselil a potěšil kolemjdoucí. Svou cestu na masopustní úterý 25. února završí na Horním náměstí, kde nemohou chybět tradiční vdavky.

Nevěstu a ženicha z řad maškar symbolicky oddá místostarostka města Alena Kukrechtová, která tím navíc zahájí doprovodný program, jenž nabídne hudební vystoupení, další masopustní veselí a scénky, zabijačkové občerstvení i stylovou sladkou tečku včetně nápojů na zahřátí. Návštěvníci si navíc budou moci odnést tematickou vzpomínku z masopustního fotokoutku.

Česká zemědělská akademie pořádá zpravidla na masopustní úterý průvod maškar už od dvacátých let minulého století. Přesněji řečeno, tehdy tradici založila její předchůdkyně – rolnická škola. „Během válečných let se průvody konat přestaly, byly obnoveny až zase v letech šedesátých. Zakázány byly znovu v osmdesátých letech, přičemž naposledy se tradice obnovila v roce 2002,“ přiblížila kousek historie masopustních průvodů České zemědělské akademie dnešní zástupkyně ředitele školy Eva Kubíčková, která akci organizuje.

A aby se masopustní veselí ve městě udrželo letos ještě déle, iniciovalo město Humpolec doprovodný program na Horním náměstí, který začne zhruba ve 13.30 a skončí po 16.00. „Oslovili jsme Českou zemědělskou akademii s tím, že bychom si přáli tuto tradici nejen udržet, ale ještě více ji dostat mezi lidi. Velmi nás těší, že jsme spolupráci navázali a doufáme, že náměstí odpoledne ožije dobrou náladou,“ přála si místostarostka Humpolce Alena Kukrechtová.

Studenti se začnou na průvod městem chystat před Českou zemědělskou akademií tak, aby mohli s úderem půl druhé vyrazit. „Pokud by se kdokoliv z veřejnosti chtěl k průvodu připojit, ať už v masce, nebo bez ní, budeme jen rádi. Sraz je naplánován na 13.15 před naší školou,“ podotkla Eva Kubíčková. Maškary za hudebního doprovodu půjdou kolem pošty, Rašínovou ulicí, přes Dolní náměstí a nakonec zastaví na Horním náměstí. Tam bude nachystáno místo jak na svatbu, tak i na občerstvení. Jitrnice, jelita, ovar i další dobroty bude podávat nebo i domů prodávat Školní statek Humpolec. Sladkou tečku v podobě masopustních koblih připraví Střední škola informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec, která navíc pro všechny zájemce zajistí tematický masopustní fotokoutek. K zahřátí se budou podávat horké alkoholické i nealkoholické nápoje.

Ve 14.30 pak vystoupí žáci z dechového orchestru a z pěveckých tříd při humpolecké Základní umělecké škole Gustava Mahlera, které zhruba v 15.15 vystřídají maškary z humpoleckého Pěveckého sboru Čech a Lech a Divadelního souboru Jindřicha Honzla. Ty s písničkou nebo říkankou na rtu požádají starostu Humpolce Karla Kratochvíla o vstup do města, aby se společně symbolicky a s nadhledem pozastavili nad uplynulým rokem. „Vycházíme z lidových tradic a lidových scének, které dříve patřily ke kalendářnímu roku. Jejich smyslem bylo mimo jiné setkávání a propojování lidí žijících v daném regionu. Proto mě osobně dvojnásob těší, že se do spolupráce zapojily přímo místní školy a spolky,“ uzavřela místostarostka.

V rámci své činnosti si masopust a masopustní tradice připomene například i humpolecké Středisko volného času. Jak prozradila ředitelka Miroslava Lisá, jednou z aktivit bude tvoření masek na rukodělných kroužcích spolu s povídáním o lidových zvyklostech spojených s masopustem. Přímo na náměstí se pak chystají členové fotografického kroužku, kteří akci zdokumentují.

  • Facebook
  • Twitter