Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Heřmanov bojuje o Evropskou cenu obnovy vesnice 2018

/
/
/
1376 Zobrazení



V konkurenci dalších 22 vesnic z devíti různých států bojuje vysočinský Heřmanov, jako vítěz celorepublikové soutěže Vesnice roku 2017, o Evropskou cenu obnovy vesnice. Tříčlenná mezinárodní mezioborová porota strávila v úterý 12. června s heřmanovskými půl dne, aby na vlastní kůži okusila život pravé české vesnice. Rozhodnutí o evropském titulu padne koncem června, propůjčení ceny je naplánováno na září 2018 v Tyrolsku v Rakousku.

Pětihodinový program připravený pro evropskou porotu, do které byli přizváni Marija Markešová ze Slovinska, Peter Haider z Rakouska a Karl Mayr z Dolního Rakouska, byl v Heřmanově nabytý ukázkami tradic, obnovených zvyků, práce spolků, ale také prezentacemi úspěšných investic obce, ukázkami obnovy venkovské architektury, práce s dětmi nebo spolupráce s místními zemědělskými firmami. Nechyběla ochutnávka tradičních pochutin i nápojů, připomínka historie obce s důrazem na 100. výročí založení Československé republiky. „Přípravy na návštěvu poroty jsme příliš neprožívali. Stejně jako před rokem krajské i národní porotě jsme i té evropské naservírovali postupně vše, čím tu žijeme. Nic jsme nepřikrášlovali, nic neskrývali, na druhou stranu bylo na místě se některými věcmi pochlubit, připomenout je a zdůvodnit,“ říká starostka Heřmanova Pavla Chadimová.

Pořadatelem evropské soutěže, která se od roku 1990 vypisuje vždy po dvou letech, je evropská společnost Rozvoj venkova a obnova vesnice ARGE. Vedle „Evropské ceny obnovy vesnice“ budou předána také vyznamenání za „vynikající celistvé a komplexní rozvojové projekty“ i za „zvláštní výkony v jednotlivých oblastech rozvoje venkova“. Vedle trofejí a plaket je umožněn nejúspěšnějším účastníkům soutěže zápis do elektronické „cestovní mapy“. Na této virtuální mapě se dají najít pouhým kliknutím myší nejlepší místa obnovy vesnice po celé Evropě.

Heřmanov shodou okolností figuruje i v další mezinárodní soutěži vesnic. Kraj Vysočina reprezentuje v letošním prvním ročníku Vesnice Evropského regionu Dunaj Vltava.

  • Facebook
  • Twitter