Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkův Brod bude mít další místo připomínající největšího Čecha

/
/
/
4202 Zobrazení



Skandální odhalení sousoší Járy Cimrmana na návsi ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu proběhne v neděli 6. září v 15.00. Připomene dlouhou tradici ochotnického divadla ve Svatém Kříži.

„Dílo je umístěno ve Svatém Kříži před branami půl tisíce let staré rychty, panské hospody, dříve čp.1, nyní 51, zakoupené v roce 1654 rodem Wentzowsky, podobně jako rychty v Petrkově, Suché a Lípě. Tento šlechtický rod z Horního Slezska, potažmo Polska je ale českého původu, neboť vyženil erb rodu Poraj, který odvozuje svůj původ od slavníkovce Pořeje, bratra Svatého Vojtěcha. Pískovcový erb je k vidění ve dvoře stavení,“ popisuje autor sousoší Radomír Dvořák, výtvarník z Havlíčkova Brodu.

Rychtu zakoupil v havarijním stavu 23. listopadu 2005 Jiří Plodík, pokračovatel rodové tradice po mamince, (rozená Vencovská). „Objekt zachraňuje a vzhledem k tomu, že na svatokřížské rychtě se provozovalo do šedesátých let 20. století ochotnické divadlo, tak navázal na tuto slavnou tradici se svolením Zdeňka Svěráka řadou storek a Cimrmanových divadelních her,“ dodává Radomír Dvořák.

Účast na odhalení díla přislíbil podle informací havlíčkobrodského výtvarníka také Zdeněk Svěrák a další herci Divadla Járy Cimrmana, kteří hrají večer v Havlíčkově Brodě.

„Všechny segmenty sousoší jsou z lipnické žuly. Tedy kromě Járy, ten je ze žuly mrákotínské. Můj návrh na pojmenování díla Jára v mrákotách neobstál, prý by můj geologický vtípek stejně nikdo nepochopil. Název je stále předmětem hlubokomyslných úvah a meditací,“ uzavírá Radomír Dvořák.
Podle jeho slov patří díky Granitu Lipnice, kde dílo vzniklo, městu Havlíčkův Brod, které umožnilo umístění sochy na obecním pozemku, Milanu Krpálkovi, který vytesal do desky stolu nápis zaslaný Zdeňkem Svěrákem a zvládl náročnou instalaci tohoto žulového hlavolamu, a Janu Schwarzovi za podkovu a kovářskou sílu. Ale hlavně Jirkovi Plodíkovi, který vznik díla inicioval, financoval jeho realizaci a s nasazením vlastního života je doladil k dokonalosti.

Úvodní foto, Erb rodu Wentzowsky na domě ve Svatém Kříži, archiv Radomíra Dvořáka

  • Facebook
  • Twitter