Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Knížky se stěhují v Brodě do nového

/
/
/
1754 Zobrazení



První návštěvníci se mohou podívat do nové krajské knihovny v Havlíčkově Brodě 22. září, ale k úplnému provozu se otevře až v listopadu.

„Myslím si, že je to zajímavý návrh už třeba jenom tím, že jsou tam zelené plochy,“ vyjádřila se k vizáži ředitelka knihovny Jitka Hladíková. Budova je moderní, na rozdíl od Staré radnice, kde se nachází nyní. Je postavena celá z betonu, ale jsou v ní zakomponovaná skla. Architektům se nově povedlo k budově přidat i parkoviště.
Čtenáři budou mít nyní ve volném výběru všechny knihy a nejen třetinu. Knihovna má konečně své vlastní prostory na ukládání knih a pořádání přednášek. „Budova disponuje všemi vymoženostmi 21. století, jako výtahy, vzduchotechnikou, přednáškovými sály, čítárnou, šatnou, terasou, k dispozici bude i malá restaurace s výhledem na zákoutí řeky,“ popisuje knihovnu mluvčí kraje Jitka Svatošová.
„Knihovna jenom nepůjčuje knížky nebo neposkytuje služby pouze čtenářům, ale nabízíme i další služby, kulturní, vzdělávací nebo provozujeme univerzitu třetího věku. Záběr služeb je opravdu široký,“ říká ředitelka knihovny Hladíková.

Stará radnice, která spadá pod město, bude po odstěhování knihovny prázdná. Prostory se ale budou jinak kulturně využívat. „V průběhu následujících let po určitých úpravách by se zde mohly objevit výstavy, popřípadě stálá expozice muzea a také městské informační centrum,“ uvedla mluvčí města Alena Doležalová.
První myšlenka na postavení nové knihovny se objevila už v roce 2006. Tehdy se konala soutěž o nejlepší návrh, do něhož se přihlásilo 40 projektů. Na realizaci toho vítězného nedošlo, protože chyběly prostory. V únoru 2018 vypsal Kraj Vysočina veřejnou zakázku na stavbu knihovny, kterou získala firma Zlínstav. Samotná stavba přišla na 174 milionů korun včetně daně. Další peníze musí kraj uvolnit na vybavení knihovny.

Autorka je absolventkou Letní žurnalistické škola Karla Havlíčka Borovského 2020

  • Facebook
  • Twitter