Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havel v knihovnách Vysočiny

/
/
/
1142 Zobrazení



Občan Havel navštíví Vysočinu. Dokument o prvním porevolučním českém prezidentovi promítne Městská knihovna v Třebíči a v Jihlavě. Promítání doprovodí diskuse s producentkou filmu Jarmilou Polákovou. Akce proběhne v rámci Projektu AVA, díky kterému mohou registrovaní čtenáři knihoven kraje vidět výběr z nejlepších českých dokumentárních filmů až do června 2019. 

Václav Havel na začátku devadesátých let vrátil prezidentskému úřadu prestiž a respekt. Málokterý politik by si pustil filmaře do své pracovny a do osobního života. Film ukazuje Václava Havla v běžných starostech, ve chvílích příprav důležitých politických jednání, ve chvílích smutku i štěstí. Připomeneme si s ním události devadesátých let,“ říká producentka Jarmila Poláková o snímku Občan Havel, který získal, kromě jiných cen, i Českého lva za nejlepší dokumentární film. „Je to strhující a zároveň zábavný portrét prvního českého prezidenta,“ dodává Jarmila Poláková.

Projekce proběhne v rámci Projektu AVA, který celý letošní rok přináší návštěvníkům knihoven to nejlepší z českého filmového dokumentu po roce 1989. Snímky režisérky Olgy Sommerové (Věra 68, Magický hlas rebelky), Heleny Třeštíkové (Zkáza krásou), Drahomíry Vihanové (Denně předstupuji před tvou tvář), Věry Chytilové (Pátrání po Ester), Pavla Kouteckého (Občan Havel, Hledači pevného bodu), Miroslava Janka (Olga, Normální autistický film), Víta Klusáka a Filipa Remundy (Český sen) a další filmy předních českých tvůrců, mohou návštěvníci zhlédnout přímo na počítačových obrazovkách knihoven v Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Třebíči.

Výběr snímků do projektu zajišťuje Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a jihlavské Centrum dokumentárního filmu. „Kdokoli má průkazku do některé z knihoven, může se přijít podívat na vybraný dokumentární film,“ popisuje ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer. „Letos slavíme sto let od vzniku republiky. Je to dobrá příležitost ohlédnout se do minulosti a pokusit se zhodnotit její vývoj. Několik filmů Pavla Kouteckého, které jsou součástí videotéky AVA Library v třebíčské, jihlavské a havlíčkobrodské knihovně taková ohlédnutí nabízejí,“ dodává Bauer.
Do projektu AVA se zapojily filmové festivaly a knihovny v Německu, Finsku, Belgii, Irsku i Itálii. Projekt byl podpořen grantem z programu Kreativní Evropa MEDIA.

Pavel Koutecký: Občan Havel (2007)
Městská knihovna v Třebíči úterý 4. září, 18.00
Městská knihovna Jihlava středa 19. září, 18.00
Host: Jarmila Poláková
Vstup je zdarma.

Dokumentarista Pavel Koutecký natáčel Václava Havla třináct let: v práci i v soukromí. Stovkami hodin natočeného materiálu se však nakonec probíral někdo jiný. Život Pavla Kouteckého skončil nečekaně a tragicky na jaře 2006. Dokončení filmu se ujali Kouteckého přátelé a spolupracovníci v čele s režisérem Miroslavem Jankem.

  • Facebook
  • Twitter