Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hamerský Šlakhamr slavnostně odhalí plastiku mladých kovářů

/
/
/
697 Zobrazení



Poslední srpnový víkend bude patřit kovářskému řemeslu, které je neodmyslitelně spjato s památkou Technického muzea v Brně v Hamrech nad Sázavou. V sobotu 31. srpna v 17.00 zde bude slavnostně odhalena kovaná plastika 250 cm vysokého Anděla.

Na realizaci sochy se podíleli studenti čtvrtého ročníku Střední odborné školy uměleckoprůmyslové ve Světlé nad Sázavou podle návrhu Lenky Mičkové.
„Plastika Anděla bude na hamerské kulturní památce odhalena v rámci tradiční akce s názvem Cimbál na Šlakhamru, která už po několikáté oživuje zdejší památku,“ přibližuje její správce Aleš Wasserbauer. „Sejdou se zde členové folklorního souboru – Horácká muzika ze Žďáru nad Sázavou, aby od 15.00 hráli a zpívali pro veřejnost tradiční muziku našeho regionu,“ pokračuje Aleš Wasserbauer.
Kovanou plastiku studenti realizovali na památce muzea začátkem července pod dohledem mistra odborného výcviku a zkušených kovářů.

Více jak dvoumetrový Anděl byl od 23. do 25. 8. vystaven na tradičním mezinárodním setkání uměleckých kovářů – Hefaiston v areálu hradu Helfštýn. Poté se přesunul na své stálé místo do blízkosti památky Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou.

Hlavní myšlenkou této akce je přiblížení regionálních tradic veřejnosti, či už folkloru nebo kovářského řemesla, které jsou úzce propojeny s památkou v Hamrech nad Sázavou a také celým krajem. „Realizaci sochy jsme svěřili do rukou mladých kovářů, abychom veřejnosti ukázali, že toto řemeslo má i v dnešních dnech své pokračovatele,“ uzavírá správce památky.
Akci pořádá Technické muzeum v Brně ve spolupráci s občanským sdružením Dobrý jeseter, z. s. Vstupné je dobrovolné.

  • Facebook
  • Twitter