Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě přednášky v rámci cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás v Telči

/
/
/
690 Zobrazení



Na poslední dva měsíce letošního roku připravil Národního památkového ústavu v Telči několik přednášek v rámci cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Tento týdne čekají zájemce hned dvě.

Proběhnou v přednáškovém sále i v knihovně Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči (Náměstí Zachariáše z Hradce 2) a také v sídle památkářů v Lannerově domě (Hradecká 6).

Letecké odznaky 1918–2018
Přednáší Pavel J. Slavík. Koná se ve středu 14. listopadu v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. U příležitosti 100. výročí vzniku československého letectva nás přednášející, sběratel leteckých insignií, provede historií odznaků československých letců. Své vyprávění doplní ukázkami vybraných sběratelských kousků.
Pavel J. Slavík je sběratelem leteckých insignií, pořádá různé výstavy a přednášky vztahující se k vojenským vyznamenáním, odznakům, nášivkám a vojenské historii. V roce 2017 obdržel od Svazu letců ČR medaili Za zásluhy – za propagační činnost a rozvíjení tradic letectva a ozbrojených sil.

Leopold Škarek SJ (1874–1968) – organizátor kulturního a náboženského života
Přednáší Michal Altrichter. Koná se ve čtvrtek 15. listopadu v 18.00 v knihovně Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči.
Leopold Škarek SJ byl jezuita, provinciál České provincie, vyučující na gymnáziu a význačná osobnost českých náboženských dějin, zejména v době první republiky. V roce 1950, kdy došlo k likvidaci řeholních společenství, byl odsouzen, internován a následně odstraněn z veřejného života. Byl znám jako ryzí optimista a tvůrčí člověk, plný naděje.
(Tovaryšstvo Ježíšovo – Societas Iesu, ve zkratce v češtině SJ, hovorově jezuitský řád nebo jezuité – je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve).
Michal Altrichter je český římskokatolický duchovní jezuitského řádu a superior klášterní komunity v Olomouci, vysokoškolský pedagog na Katedře pastorální a spirituální teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Je autorem celé řady publikací z oblasti filosofie a spirituální teologie.

  • Facebook
  • Twitter