Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Známé osobnosti Františka Hrušky v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
953 Zobrazení



Od 9. listopadu do 14. prosince je ve výstavních prostorách Špitálu v Jaroměřicích nad Rokytnou přístupná veřejnosti fotografická výstava Františka Hrušky Známé osobnosti.

Slavnostního otevření výstavy se v pátek 9. listopadu zúčastnilo více než čtyřicet návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti, mezi zúčastněnými byl i současný starosta Moravských Budějovic Karel Müller a radní Jaroslav Vysoký.
Za pořadatele, Městské kulturní středisko města Jaroměřice nad Rokytnou, vystoupila jeho zastupující vedoucí Kateřina Dyksińská, která v krátkosti představila návštěvníkům autora fotografických snímků Františka Hrušku. S krátkým proslovem vystoupili poté bývalý starosta města Jaroslav Soukup, za Okresní sdružení hasičů Třebíč pan Miroslav Ježek, šéfredaktor Horáckých novinek Jaromír Pazderník a fotograf a Josef Prodělal, blízký přítel Františka Hrušky.

Slavnostní vernisáž, foto: Zbyněk Hobza
Slavnostní vernisáž, foto: Zbyněk Hobza
Slavnostní vernisáž, foto: Zbyněk Hobza

František Hruška, rodák z Dolních Lažan, elektromontér a revizní technik elektrických zařízení, se seznámil s fotografováním díky svému strýci, vášnivému pražskému fotografovi, jenž mu věnoval fotografický přístroj zn. Efekta. Tím u strýce v Praze pořídil František Hruška tehdy jako dvanáctiletý své první snímky pražských památek a po návratu domů pak snímky okolí vesnice, přírody a všeho co upoutalo jeho pozornost.
V době vojenské služby fotografoval František Hruška zapůjčenou Flexaretou II. a po příchodu z vojny používal fotografickou zrcadlovku zn. Zenit. V roce 1986 se na prvním vzdělávacím kurzu fotografů a dopisovatelů v Přibyslavi seznámil s fotografem Josefem Prodělalem z Vacenovic, který ovlivnil jeho další fotografickou činnost, stal se mu rádcem a přítelem, jímž zůstal prakticky dodnes. Jeho fotografie a texty začaly vycházet v časopise Požární ochrana, v okresních novinách Jiskra a Region T.
Po absolvování vzdělávacích kurzů v Bílých Poličanech a Jánských koupelích a pořízení Živnostenského listu si pan Hruška pořídil novou digitální techniku a vybavení k fotografování značky Canon (tomu je věrný dodnes) a začal profesionálně fotografovat požární soutěže, akce hasičů, svatby a různé kulturní akce v blízkém okolí.
V současnosti se František Hruška zabývá reportážními fotografiemi z celé České republiky i ze zahraničí jako Slovensko a další státy EU. Fotografuje pro internetové zpravodajství Horáckých novinek. Fotopříspěvky a reportáže posílá na internetové portály známého Motormixu Brno, příspěvky do listů Moravskobudějovického mikroregionu, Jaroměřického mikroregionu, okresních Horáckých novin a dalších periodik. Jeho snímky se objevily také na stránkách knižních publikací Putování za písničkou z natáčení České televize v Dalešicích a Velké Bíteši a v publikaci Jaroměřice nad Rokytnou ve fotografiích. Fotografuje a provádí také záznamy schůzí, valných hromad, ze života obcí, setkání rodáků, různé motoristické akce, dostihové závody, srazy veteránů a různé kulturní akce. Vesměs jde převážně o reportážní fotografie.
Za svoji fotografickou činnost obdržel pan Hruška řadu ocenění, z nichž pro něho nejvýznamnější je ocenění z roku 1991 na výstavě Pyrometing Brno za třetí místo v kategorii Barevná fotografie.
Slovy chvály a kladnou kritikou nešetřil při zahájení slavnostního zahájení výstavy Známé osobnosti ani blízký spolupracovník Františka Hrušky, již výše zmíněný fotograf pan Josef Prodělal. „Myslím si, že František je přirozený talent, ale uvědomme si, že fotografuje téměř celý život – prostě ty fotky nemohou být ani náhodou špatné.“
Výstava dokazuje, že pan Hruška podle slov Josefa Prodělala umí fotografovat, zná fotografické řemeslo a dovede se rozhodnout v pravý čas, kdy zmáčknout spoušť svých rychlých kamer. „Prostě na těchto vystavených snímcích je vidět, že byly nafoceny s láskou. Mohu bez nadsázky říci, že tato výstava k jeho narozeninám je nádherná a může na ni být právem hrdý.“
Na návštěvníka čeká na výstavě čtyřicet jeden portrét našich známých osobností současného kulturního, sportovního a politického života. Pro našince je velkým kladem výstavy fakt, že většina vystavených snímků byla pořízena přímo v Jaroměřicích nad Rokytnou (snímek Petra Dvorského, Hany Zagorové, Lucie Bílé, Vojtěcha Dyka, Marka Vašuta, Bohuslava Sobotky aj.), v Moravských Budějovicích (Dominika Haška, Evy a Václava Hudečkových, Daschi, Honzy a Františka Nedvědových aj.), v Třebíči (Felixe Slováčka, Antonína Panenky, Zdeňka Pohlreicha, skupiny Katapult aj.) a v jejich blízkém i vzdálenějším okolí (Miloše Zemana v Martínkově, Václava Klause v Ratibořicích, Karla Schwarzenberga v Lažínkách, Marka Ebena ve Valči aj.).
Samozřejmě nechybí portréty osobností i z dalších našich měst (snímek Jiřího Pomeje a Václava Neckáře ze Znojma, Josefa Váni s Ťumenkem v Pardubicích, Petry Kvitové v Přerově, Gabriely Koukalové v Novém Městě na Moravě, Michala Davida v Praze a dal.).
O kulturní zpestření vernisáže se po celou dobu jejího trvání staral úspěšně jako vždy pan Vladislav Jedlička se svými žákyněmi, bohaté občerstvení pro účastníky slavnostního zahájení výstavy zajistily a pečlivě připravily pracovnice místní mateřské školky a Městského kulturního střediska.

  • Facebook
  • Twitter