Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dva úspěchy žáků havlíčkobrodské stavební školy

/
/
/
1060 Zobrazení



Ve druhé polovině března dosáhli učni a studenti Střední průmyslové školy stavební ak. St. Bechyně v Havlíčkově Brodě dvou velkých úspěchů. Zvítězili ve dvou prestižních soutěžích.

Součástí výstavy Stavba a zahrada 2019 v kulturním centru ALDIS v Hradci Králové bylo v pátek 22. a v sobotu 23. března také postupové kolo 23. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO 2019. Zúčastnili se ho také mladí zedníci z prvního a druhého ročníku stavební školy v Havlíčkově Brodě.
„Žáci druhého ročníku Matouš Adamec a Erik Sklenář obsadili v konkurenci sedmi družstev první místo a získali titul Hvězda postupového kola. Současně se kvalifikovali se do finále soutěže, které proběhne v září 2019 při výstavě FOR ARCH v Praze. 
Žáci prvního ročníku Boleslav Kubát a Michal Svoboda obsadili celkově čtvrtého místo a jako lepší ze dvou družstev prvního ročníku v soutěži získali titul Zednická naděje 2019,“ komentoval úspěch havlíčkobrodských učňů Pavel Podoba, mistr odborného výcviku.

Bohuslav Kubát (vlevo nahoře), Michal Svoboda (vpravo nahoře), Matouš Adamec (vlevo dole) a Erik Sklenář při soutěži SUSO 2019

Soutěžilo se ve dvou disciplínách. „První den se prováděly šlechtěné a kreativní omítky od firmy Cemix. Obě naše družstva obsadila 1. až 3. místo společně se stejným počtem bodů jako tým školy Vocelova z Hradce Králové, ale vítězem porota určila družstvo Hradce Králové, které mělo podle názoru porotců omítky podle vzhledu nejlepší.

Druhý den soutěžili účastníci ve vyzdívce fragmentu zdiva podle výkresu od firmy Ytong. V této disciplíně zvítězil tým Matouš Adamec a Erik Sklenář o sedm bodů před družstvem z Hradce Králové a stali se tak i celkovým vítězem soutěže,“ dodal Pavel Podoba.

Matouš Adamec a Erik Sklenář při stavbě z prvků Ytong


Ve středu 27. března se v Praze na ČVUT uskutečnil další ročník soutěže Rozpočtujeme s Callidou, kterého se v konkurenci devíti středních průmyslových škol z celé České republiky zúčastnili také žáci Střední průmyslové školy stavební ak. St. Bechyně v Havlíčkově Brodě. Ludvík Málek a Martin Škvára ze třídy 4. A v celostátním kole soutěže uspěli a odvezli si první místo. 

Ludvík Málek (vlevo) a Martin Škvára před budovou pražské ČVUT


„Nelehké zadání, které se dělilo na dvě části, pocházelo z dílny hlavních partnerů soutěže, jimiž byly Českomoravský beton, a. s., a společnost Rigips Saint Gobain. Studenti nejprve sestavovali rozpočet spodní stavby domu, která byla navržena jako bílá vana. Ve druhé části řešili sádrokartonové konstrukce Rigips a skladby podlah. Součástí zadání bylo také porovnání na základě normohodin, zda bude rychlejší výstavba SDK příček, nebo z klasických zděných příček o stejné tloušťce,“ popsala Kamila Štercová, učitelka odborných předmětů havlíčkobrodské stavební školy.
Náročnost soutěže potvrdili oba nejlepší rozpočtáři pro rok 2019. „Bylo to pro nás těžké a nepřehledné, protože jsme se v porovnání s běžnými projekty, s nimiž pracujeme na škole, museli vypořádat s řadou dat, která pro konečné řešení nebyla ani potřebná, ale v zadání se objevila,“ komentoval Martin Škvára průběh soutěže, s níž si poradil společně s kolegou Ludvíkem Málkem nejlépe ze všech studentů. Ten si stejně jako jeho kolega odnesl kromě prvenství také věcné ceny od partnerů soutěže.

Po slavnostním vyhlášení s Kamilou Štercovou (vpravo)
  • Facebook
  • Twitter