Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dům na Masarykově náměstí 21 proměnila díla helenínských studentů

/
/
/
876 Zobrazení



Těsně před začátkem rekonstrukce domu na Masarykově náměstí 21 v Jihlavě upořádali studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín v jeho prostorách unikátní jednodenní výstavu Otisk (v) prostoru.

Rekonstrukce domu na Masarykově náměstí 21 by měla začít v polovině letošního prosince. Ve výběrovém řízení na dodavatele stavby vyhrály Pozemní stavby Jihlava, s. r. o., které mají od předání staveniště osmnáct měsíců na dokončení. Do provozu, o který se bude starat příspěvková organizace Brána Jihlavy, by měl dům přejít v prosinci roku 2023. Rekonstrukce bude stát přes 80 milionů korun, město na ni však získalo prestižní grant v hodnotě 39 milionů korun z Evropského hospodářského prostoru.

Těsně před tím, že se z vybydleného domu stane staveniště, využili jeho osobitých místností studenti Střední uměleckoprůmyslové školy v Heleníně. Uspořádali zde výstavu Otisk (v) prostoru, při které se zaměřili na jedinečnost vybydlených místností a profesorům ze školy i hrstce návštěvníků ukázali dům z vlastní perspektivy, a to navíc s obhajobou autorů.

Přesto – a možná právě proto, že výstava trvala jenom jedno odpoledne, zaujala zejména svou tajemnou atmosférou. Temné místnosti většinou osvětlovaly jen samotné exponáty – ať už to byla lampička zahalená závojem mlhy, laser, projekce nebo slabé světlo barevné baterky v rukou návštěvníků. Některé instalace se dokonce měnily s postupem dne – jak se ztrácelo denní světlo a své slovo začalo přebírat umělé osvětlení.

Výstavu zorganizovali studenti Designu a vizuální komunikace a byly zde instalace napříč ročníky, a to jak ze zmíněného pořadatelského oboru, tak z oboru Malba a ilustrace, Reklamní tvorba nebo Design oděvu a módních doplňků.

  • Facebook
  • Twitter