Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dukovanští hasiči zvládnou i požáry tlakových lahví

/
/
/
1165 Zobrazení



Tým hasičů Jaderné elektrárny Dukovany společně se členy Speciální zásahové jednotky policie ČR prošli přípravou a výcvikem na mimořádně náročné zásahy v průmyslovém prostředí s výskytem tlakových láhví, se kterými se mohou setkat také při zásazích jak uvnitř elektrárny Dukovany, tak i mimo elektrárnu, kde stále častěji poskytují svoji pomoc. Podniková jednotka tak disponuje vycvičenou speciální skupinu hasičů, opravdových profesionálů s odpovídajícími znalostmi a zkušenostmi v této oblasti.

Tlakové láhve s různým obsahem média se denně používají a při běžném provozu nepředstavují žádné nebezpečí. Standardem v jaderných elektrárnách je připravenost i na tyto nepravděpodobné události. „Hlavní rizikem je výbuch tlakové láhve, což by ohrozilo okolí i samotné hasiče. U tohoto typu zásahu je proto prvořadým úkolem rychlý průzkum, zjištění typu média uvnitř láhve a především intenzivní ochlazování.“ zdůraznil Tomáš Richter, velitel jednotky hasičů JE Dukovany.

Požáry s přítomností tlakových láhví patři mezi nejnebezpečnější typ zásahu hasičů, na který musí být odborně připraveni a prakticky vycvičeni. V elektrárně jsou v současné době desítky tlakových láhví přímo v provozu i ve skladech. Proto přímo zde, pod vedením předních odborníků na tuto problematiku, proběhla dvoudenní odborná příprava věnovaná nejen teorii, značení tlakových láhví a rozboru zásahů uskutečněných v rámci ČR, ale zejména praktický výcvik hašení tlakové láhve s acetylenem pomocí přenosných hasicích přístrojů a vodního proudu. Přítomni byli i příslušníci speciální zásahové jednotky PČR, kteří již v minulosti cvičili speciální způsob eliminace nebezpečí destrukce tlakové láhve prostřelením. Příprava probíhala za účasti pozorovatelů z HZS Jihomoravského kraje a HZS kraje Vysočina.

V roce 2018 do dnešního dne zasahovali hasiči z elektrárny v jejím okolí u 16 událostí a zajišťovali v rámci elektrárny technickou pomoc, požární dohled a asistenci v 556 případech.

  • Facebook
  • Twitter