Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejlepší obecní knihovnou roku 2018 je knihovna z Horní Vsi na Pelhřimovsku

/
/
/
1000 Zobrazení



V úterý 9. října předal ministr kultury Antonín Staněk v Zrcadlové kapli Klementina ceny Ministerstva kultury ČR Knihovna roku 2018.  Zvláštní ocenění získaly Místní knihovna Černotín z Olomouckého kraje a Obecní knihovna Horní Ves z kraje Vysočina.

Knihovnou roku 2018 v kategorii základní knihovna se stala Místní knihovna Pavla Křížkovského z Holasovic z Moravskoslezského kraje.
Hlavní cenu v kategorii informační počin získal Roman Giebisch, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) za implementaci mezinárodního projektu Bookstart v českém prostředí s názvem S knížkou do života. Zvláštní ocenění obdržela Knihovna města Ostravy za vedení klubové činnosti jako významného sociálního a socializačního prvku napříč všemi generacemi.

Obecní knihovnu v Horní Vsi vede Jitka Kapounová, foto Krajská knihovna Vysočiny

Ocenění Městská knihovna roku 2018, které uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Svaz měst a obcí ČR, získala Regionální knihovna Karviná z Moravskoslezského kraje. Ceny předal předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků Roman Giebisch a místopředseda Svazu měst a obcí Vlastimil Picek.

Obecní knihovnu Horní Ves z Pelhřimovska na Vysočině, která získala zvláštní ocenění, vede Jitka Kapounová. Knihovna sídlí od roku 2016 ve zrekonstruovaných prostorách obecního úřadu. Nově vytvořené prostředí je ideální pro práci s dětmi i dospělými. Knihovna už 12 let připravuje dvě dětská divadelní představení ročně při příležitosti Dne matek a Vánoc. Vystoupení přesáhla hranice obce. Děti jezdí rozdávat radost i do přilehlých obcí a základních škol. Výjimečná je také spolupráce s mateřskou školou. Děti navštěvují knihovnu pravidelně každý týden, učí se čtenářské gramotnosti a vztahu ke čtení. Knihovna zajišťuje neformální vzdělání v podobě počítačových kurzů pro seniory nebo cestopisných přednášek, které připravují cestovatelé z řad místních obyvatel. Díky kreativní a profesionální práci nad rámec běžných knihovnických a informačních služeb vzniklo z knihovny příjemné a fungující komunitní centrum obce.

  • Facebook
  • Twitter