Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dobrovolníci ze Ždírce nad Doubravou pomáhali v obcích postižených tornádem

/
/
/
490 Zobrazení



Dobrovolníci, kteří bezprostředně po ničivém tornádu přijížděli pomáhat postiženým jihomoravským obcím, se s koncem prázdnin vrátili domů. Zdejší obyvatelé by teď ocenili, kdyby nadšení vystřídala řemeslná zručnost. Proto zavítali v září na jižní Moravu dobrovolníci ze Ždírce nad Doubravou.

„Místní by přivítali hlavně ty, kdo ovládají alespoň základy nějakého řemesla souvisejícího se stavařinou,“ říká Ivana Dingová, koordinátorka komunikace a péče o dárce Střediska humanitární pomoci Diakonie Českobratrské církve evangelické.
S dalšími neziskovými organizacemi si bezprostředně po katastrofě z 24. června letošního roku jednotlivé postižené obce rozdělili, Diakonie se stará o lidi z Hrušek.
„Přímo na místě pracuje náš kolega Jan Dus, který tomu věnuje volno mezi dvěma výjezdy na misi s Lékaři bez hranic,“ popisuje Ivana Dingová. Podle ní by teď bylo ideální, kdyby na jižní Moravu přijížděly menší skupiny do sedmi dobrovolníků. Je ovšem nutná předchozí domluva s koordinátory, aby práce byla domluvená dopředu.
Jedna taková parta pracovala v Hruškách na počátku září. Byla složená ze sedmi zaměstnanců společnosti Stora Enso Wood products, kteří pracují na pile ve Ždírci na Doubravou na Havlíčkobrodsku.
„Byla radost s nimi pracovat, potkala se tu parta šikovných a spolehlivých chlapů, za kterými byl vidět velký kus odvedené práce,“ pochvaluje si spolupráci Jan Dus.

Ždírečtí dobrovolníci v Hruškách


„Využili jsme plánovanou týdenní odstávku ve výrobě, zaměstnavatel nám refundoval mzdy a myslím, že za námi zůstal kus poctivé práce,“ informuje Oldřich Štěrba, předseda zdejší odborové organizace. „Chlapi u nás na Vysočině umějí od každého řemesla trochu, takže jsme mohli přiložit ruku k dílu třeba při dozdívání štítů domů pod novými střechami,“ popisuje.
„S manželkou jsme chtěli jako dobrovolníci vyrazit do postižené oblasti už v létě, kdy jsme od nás z pily posílali na jižní Moravu tři kamiony střešních latí. Dověděli jsme se ale, že dobrovolníků je na místě až moc a zapotřebí budou i po prázdninách,“ říká další ze členů ždírecké party, Michal Mrkvička, který ve Ždírci pracuje na přejímce kulatiny.
„Peníze z různých zdrojů už lidé většinou dostali, společně s Člověkem v tísni, Adrou, ale i dalšími nadacemi jsme už dva týdny po tornádu rozdělovali mezi nejpotřebnější po 150 tisících z našich sbírek. Do zimy je ale potřeba udělat ještě spoustu práce, aby lidé mohli znovu bydlet,“ apeluje Ivana Dingová na další šikovné pracanty, kteří jsou ochotni o pomoci uvažovat.

Zájemci se mohou přihlásit a domluvit na dalším postupu na e-mailových adresách nebo telefonních číslech:
Hrušky: koordinátor dobrovolníků Jan Dus, Diakonie, 605358865, dus@diakoniespolu.cz, www.diakoniespolu.cz
Mikulčice, Lužice, Hodonín: Člověk v tísni, 770 193 088, sosmorava@clovekvtisni.cz, www.clovekvtisni.cz
Moravská Nová Ves: místní koordinátor ADRA, 739105080, www.adra.cz

  • Facebook
  • Twitter