Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Divoká jízda studentů jihlavské vysoké školy

/
/
/
2887 Zobrazení



Studenti Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) pod vedením Zdeňka Horáka, vedoucího Katedry technických studií, zahájili v zimním semestru práci na projektu XR-Buggy. Cílem projektu je návrh celkové koncepce závodního off-roadového vozidla a jeho stavba tak, aby odpovídala parametrům kategorie XR-Buggy.

„Cílem projektu XR-Buggy je nabídnout studentům možnost: aplikovat nabyté studijní znalostí na reálném projektu, nabídnout jim prostor pro realizace jejich iniciativy, možnost vyzkoušet si projektové řízení a práci v týmu“, uvedl vedoucí studentského realizačního týmu Dominik Göttler, student 3. ročníku studijního programu Aplikovaná technika pro průmyslovou praxi.
Projekt se skládá z několika fází. Na samotném počátku bylo zapotřebí složit tým ze studentů VŠPJ, a to napříč všemi obory. Další fází byl samotný vývoj a plánování, kdy se v rámci tvorby konceptu vozidla připravovala výpočtová a výrobní dokumentace, včetně pevnostní analýzy. Následovat bude výroba, při které studenti využijí chytré technologie, 3D tisk a prakticky využijí nadstandardní vybavení laboratoří Katedry technických studií. Všechno úsilí věnované zúčastněnými studenty a zástupci z řad vedení vysoké školy vyvrcholí v druhé polovině roku 2020 slavnostním křtem vozidla a zhodnocením projektu.
Studenti budou po dokončení výroby a montáže s vozidlem absolvovat offroadové závody a přehlídky a na půdě školy bude vozidlo sloužit jako názorná učební pomůcka, pomocí které se budou moci studenti seznámit s jednotlivými technologiemi a výrobními procesy, či dále pracovat na zdokonalení jednotlivých prvků stroje.
„Projekt XR-Buggy? Kreativita studentského myšlení, mezikatedrální spolupráce akademické obce, komplexní využití personálního i technologického potenciálu vysoké školy. Za mě super! “, uvedl k projektu rektor VŠPJ Václav Báča, kterého doplnil vedoucí projektu doc. Horák: „Projekt XR-Buggy bude divoká jízda studentů všech oborů, kteří mají rádi vůni benzínu, divokou jízdu a zajímavé výzvy!“

  • Facebook
  • Twitter