Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den Země na Chaloupkách

/
/
/
797 Zobrazení



Na Chaloupkách v Kněžicích nad Novou Brtnicí věnovali Zemi tradičně celou poslední neděli v dubnu. A tentokrát se rozhodli, podívat se na životní prostředí celé Evropy. Vždyť příroda nezná hranic a životní prostředí máme společné.

Hned na bráně si každý zakoupil tradiční chaloupecké noviny, kde nalezl program, přehledný plánek s osmi stanovišti i stručné informace o tom, čemu se letošní Den Země věnoval. Na stanovištích dospělí nalezli zajímavé informace a děti nějakou tu skopičinu, kde si mohli chvíli připadat třeba jako migrující los ohrožovaný auty nebo losos pracně hledající rybochod. Výmluvné bylo i stanoviště ovzduší, protože neděle byla opravdu větrná. Zde bylo třeba roztřídit zkumavky na pachy z měst a silnic a vůně lesa. Na dopravě si děti na vlastní kůži vyzkoušely, že při letu letadlem teče benzín (energie) z nádrže o poznání rychleji než třeba při jízdě vlakem. Další stanoviště se věnovala energetice, zero waste – tedy životnímu stylu bez odpadů, chráněným územím spadajícím do soustavy Natura 2000. Děti i dospělí se na naši Zemi mohli podívat i z vesmíru díky Europen space agency – evropské vesmírné agentuře. Děti si na vesmírné družice přímo zahrály, dospělí porovnávali snímky, které dokumentovaly zvětšující se sucho a teplotu povrchu země…
Stanoviště věnující se kvalitě a významu lesů bylo obzvlášť výmluvné. Ti, kdo na Chaloupky jezdí pravidelně, jenom zírali, jak se i lesy kolem ekocentra mění v paseky plné pařezů. A do toho všeho dul silný vítr, který sucho jen umocňuje.

Den Země na Chaloupkách, foto: Jakub Jansa
  • Facebook
  • Twitter