Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Cyklobusy čeká zimní spánek

/
/
/
943 Zobrazení



Ve čtvrtek 30. října měli cyklisté poslední možnost využít autobusů s nosiči na kola mířících do Jaderné elektrárny Dukovany. Od března do konce října využilo tuto možnost téměř 500 zaměstnanců.

Nadcházející zimní období není z pohledu viditelnosti, venkovních teplot a stavu vozovek vhodné pro cyklistiku, a proto bude od listopadu na několik měsíců přeprava jízdních kol přerušena. Možnost kombinovaného využití bezpečné přepravy kol v brzkých ranních hodinách a zdravého životního stylu při jízdě z práce budu moci zaměstnanci elektrárny využít opět na jaře.

Autobusová přeprava jízdních kol prostřednictvím čtyř pravidelných linek z Třebíče a jedné z Moravského Krumlova funguje v Dukovanech už čtvrtým rokem. Přeprava kol probíhá na vybraných linkách smluvní dopravy v pracovní dny. Každý nosič, který je umístěn na vnější zadní části autobusu pobere až pět jízdních kol. Tyto linky jsou speciálně označeny a místa lze rezervovat pomocí rezervačního systému na internetu. Přeprava kol je využívána zaměstnanci, kteří chtějí využít cesty z práce ke zdravému životnímu stylu a sportu, kdy se na cestu domů mohou vydat mimo dopravní špičku a využít vedlejších komunikací a cyklostezek.

„Silnice v lokalitě jsou z hlediska dopravy značně vytížené a v zájmu zvýšení bezpečnosti je potřeba vytvářet pro cyklisty nové možnosti, jak se po regionu na kole pohybovat. Byli bychom rádi, aby obce projekt cyklostezek dál rozvíjely a cyklisté se mohli bezpečně dostat i do našeho Infocentra,“ říká Miloš Štěpanovský, ředitel dukovanské elektrárny.

Vybudování cyklostezek a cyklotras elektrárna aktivně podporuje už od roku 2009. Díky její podpoře a Nadaci ČEZ v regionu funguje už několik dílčích úseků v délkách několika kilometrů. Na trase Třebíč-Dukovany byl již vybudován úsek Valeč-Hrotovice, a úsek od rybníka Bezděkov vedoucí do Dalešic. Aktuálně probíhají projekční práce na trase   z Valče do Třebíče a také z Dalešic přes Slavětice do Jaderné elektrárny Dukovany, kde schválení mělo proběhnout do konce října. Náhradní variantou pro bezpečný příjezd cyklistů až elektrárně a dále směrem na obec Dukovany je trasa z Hrotovic přes obec Rouchovany.

  • Facebook
  • Twitter