Čtvrté Veganské hody v Jihlavě
V parku Gustava Mahlera v Jihlavě se v pátek 22. září od 15.00 uskuteční tradiční Veganské hody. Organizátoři a organizátorky akce připravili ochutnávku bezmasého jídla, ale i na otevřený prostor městského parku pro sdílení receptů, výměnu zkušeností a zapojení se do nekomerční aktivity obohacující komunitní život v krajském městě.
Vegansky se začíná stravovat stále více lidí. Ztratilo už nálepku nezdravosti pramenící zejména z předsudků a z nedostatku informací. Veganské hody jsou jednou z aktivit, které chtějí tento způsob stravování pozitivním způsobem představit veřejnosti. Své veganské jídlo k ochutnání může přinést každý – ať už vegan či nevegan. K dispozici budou stoly, misky, příbory i vybavení pro ohřev jídla. Návštěvníci budou mít možnost poznat, že veganství má mnoho podob a ochutnat pestrou nabídku pokrmů – ať už těch, které čerpají ze zásad zdravého životního stylu nebo těch, které se inspirují tradiční českou a slovenskou kuchyní. K ochutnání tak bude například koprová omáčka, sojové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem nebo halušky s uzeným (tempehem). Chybět nebudou různé netradiční saláty nebo jídla světové kuchyně, od indické až po čínskou. Milovníky sladkého nalákáme na raw dorty, pusinky, nebo tradiční makovec.
Dlouholetí vegani a veganky se na místě rádi podělí o své zkušenosti, začínajícím veganům poradí, kde najít informace a jak si zajistit všechny potřebné živiny.
Veganské hody jsou koncipovány jako nekomerční, komunitní a otevřená událost. Organizátoři uvítají, když se do akce zapojí co nejširší veřejnost. „V zahraničí už zcela běžná možnost bezmasé alternativy na jídelním lístku není v našem městě ještě standardem. Chceme se stát inspirací, že to jde. Chutně, levně, zdravě a eticky. Případné dobrovolné příspěvky na potraviny po akci věnujeme jihlavskému kolektivu Jídlo místo zbraní, který každou sobotu vaří a rozdává veganské jídlo zdarma, a to všem bez ohledu na věk, etnický původ, vyznání nebo postavení ve společnosti.“ vysvětluje charakter akce člen organizačního týmu Adam Hruška.
Veganské hody navazují na podobné akce, které se konají v Praze, Brně, Bratislavě i dalších evropských městech. Loňského ročníku se účastnilo přes dvacet kuchařů a kuchařek a návštěvníci měli možnost vybírat z téměř šedesátky pokrmů – slaných i sladkých, teplých i studených. Celkem se vydalo více než dva tisíce ochutnávkových porcí jídla.
Více informací a tabulka se seznamem jídel jsou k dispozici v události na Facebooku. Do tabulky se může připsat každý, kdo má v plánu se Hodů se svým pokrmem zúčastnit.