Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Chudobínská borovice na tričkách, dostanete je v infocentru v Bystřici nad Pernštejnem

/
/
/
1229 Zobrazení



Královna zatopeného údolí roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže.

Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.
Nyní má tento evropský strom roku i své vlastní suvenýry, které si mohou zájemci a fanoušci zakoupit v informačním centru v Bystřici nad Pernštejnem. Největší zájem je o trička s potiskem borovice. V nabídce jsou nejen klasické velikosti pro dospělé, ale také dětské anebo trička až do velikosti xxxxl. Cena triček se pohybuje od 250 až do 320 korun. Další oblíbeným suvenýrem je ručně vyráběná cínová magnetka, kterou si mohou zájemci koupit za 105 Kč. Suvenýry si poté mohou návštěvníci odnést v plátěné tašce, jak jinak než s obrázkem Chudobínské borovice. Pro ty, kteří chtějí vyjádřit podporu něčím drobnějším, je připravená připínací placka za 25 Kč.

  • Facebook
  • Twitter