Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Charitní dobrovolníci uklízeli v Humpolci ke Dni Země

/
/
/
812 Zobrazení



Slunce začíná vystrkovat své paprsky zpod ranních mraků, ptáci o sobě dávají důrazně vědět hlasitým zpěvem a ačkoliv začíná první víkendový den, kolem pětatřiceti nadšenců obléká v areálu dětského dopravního hřiště v Humpolci pracovní rukavice. Celý svět si totiž připomíná Den Země, a tak se i Oblastní charita Havlíčkův Brod rozhodla, že se do oslav aktivně zapojí.


Ve spolupráci s městem se v sobotu 21. dubna s úderem deváté hodiny ranní pustila v rámci akce Charita pro Humpolec do úklidu části Humpolce. Hrábě, košťata, lopaty, kolečka a pytle na odpad vzali do rukou jak pracovnice havlíčkobrodské Charity, jejich děti, vnoučata či sourozenci, tak i zástupci města včetně místostarostky Lenky Bartákové a zaměstnanci i klienti Centra denních služeb Medou, kteří se postarali u úklid kolem budovy Střediska volného času, kde také sídlí.
Nejdříve je třeba spočítat, kolik kusů nářadí je k dispozici, a přiřadit jej jednotlivým skupinkám. Zprvu se zdá, že úklid dětského dopravního hřiště bude hračka, ale vzápětí se ukazuje, že práce je tu opravdu dost. „Děti, běžte sesbírat větší klacíky, my si s tetou vezmeme hrábě a menší kousky vyhrabeme,“ ozývá se dříve nebo později z různých částí hřiště, jako by se skupinky předem domluvily. O klacíky se zpravidla starají menší děti, ty větší zaujala kolečka neboli kotouče. „Beru si kolečko,“ oznámí jen tak mimochodem malá pomocnice, která v nestřeženém okamžiku odváží kotouč k sousednímu sektoru. „No, počkej, počkej, to je moje!“ směje se zástupkyně ředitelky Oblastní charity Havlíčkův Brod Jana Dománková, která se po domluvě se svými spolupracovníky ujímá odvozu shrabaného listí do připraveného kontejneru.

Oblastní charita Havlíčkův Brod iniciovala úklid kousku Humpolce v rámci celosvětové kampaně Den Země.

Nedaleko se s hráběmi v ruce otáčí i ředitelka organizace Anna Blažková. Ta si na pomoc vzala dcerku. „Prosím tě, pojď si sednout do kolečka, jinak mi to listí cestou odlítne,“ žádá svou malou parťačku, která s rozzářenýma očkama nasedá. Netrvá dlouho a tento způsob pomoci odkoukají i další, hlavně mladší účastníci akce. Za zmínku stojí, že dětí je na hřišti, jak by řekl klasik, jako smetí. „Vítám, že jsem si s sebou mohla dceru vzít. Jednak nemusím řešit hlídání, jednak se děti ve společnosti druhých otrkají, zabaví se, a navíc se přímo v praxi naučí, že odpadky patří vždy a všude jen do koše,“ pochvaluje si vedoucí humpoleckého Střediska charitní pomoci, takzvaného Šatníku, Lenka Hložková.

Po zhruba třech hodinách úklidu je hotovo, a tak dobrovolníci vyráží na zaslouženou odměnu na zříceninu hradu Orlík nad Humpolcem, kde na ně čeká Martin Sýkora s kytarou v ruce. Pak už stačí rozdělat ohýnek, nachystat buřtíky, chléb, občerstvit se, zazpívat si a popovídat. Kdo má chuť, může navíc prozkoumat krásy humpolecké dominanty, vylézt na rozhlednu nebo se zúčastnit programu ke Dni Země v režii sdružení Zelené srdce. Akci Charita pro Humpolec uspořádala ve spolupráci s městem Humpolec za finanční podpory Kraje Vysočina. „Díky za pomoc patří také humpoleckému Středisku volného času, které dobrovolníkům poskytlo zázemí při úklidu, dále společnosti Castrum, o. p. s., za zázemí na Orlíku, Martinu Sýkorovi za vystoupení a v neposlední řadě všem dobrovolníkům, kteří se do úklidu zapojili,“ doplnila mluvčí havlíčkobrodské Charity Aneta Slavíková. Oblastní charita Havlíčkův Brod akci uspořádala jako poděkování městu Humpolec za dlouholetou, dobrou spolupráci i podporu a jeho obyvatelům za osmnáct let pomoci s Tříkrálovou sbírkou. Organizace poskytuje na Humpolecku třináct sociálních a dalších služeb. Ročně pomůže zhruba čtyřem stovkám klientů a jejich rodinám.

  • Facebook
  • Twitter