Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Cestující MHD v Jihlavě si musí od středy chránit ústa a nos

/
/
/
974 Zobrazení



Do autobusů a trolejbusů bude od středy 18. března možné v Jihlavě nastupovat pouze se zakrytými ústy a nosem. Současné doporučení Rady města Jihlavy zakrývat si šátkem, šálou, nákrčníkem rouškou nebo jiným způsobem ústa a nos bude od středy povinností při cestování MHD v Jihlavě a na pokyn primátorky je důrazně doporučeno i při cestách na úřady, do obchodů apod.

V pondělí toto opatření doporučila Rada města Jihlavy s okamžitou platností cestujícím v MHD. Od středy 18. března bude už povinností všech cestujících cestovat dopravními prostředky pouze se zakrytými ústy a nosem po celou dobu přepravy. Pokud cestující nemá k dispozici zdravotnické roušky, musí využít například improvizovanou roušku, šátek, šálu nebo kapesník.
„Je totiž důležité chránit nejen sebe, ale i své okolí po celou dobu přepravy,“ konstatoval Jaroslav Vymazal, radní města pro oblast dopravy. Zároveň zopakoval, že cestujícím MHD v Jihlavě je už od víkendu zamezen nástup předními dveřmi nebo nákup jízdenek u řidiče. Navíc je v autobusech a trolejbusech DPMJ za řidičem vyznačen páskou prostor, který není možné využívat k sezení.

Toto preventivní opatření, tedy užívání alespoň improvizované roušky, nařídila všem zaměstnancům a pracovníkům města primátorka Jihlavy Karolína Koubová a tajemník úřadu Evžen Zámek. Ti zároveň vyzvali všechny, kteří ve středu přijdou na některé pracoviště magistrátu, aby si také chránili ústa a nos, jinak nebudou obslouženi. „Lidem to sice nemůžeme nařídit pod sankcí, ale je to naše důrazné doporučení, abychom k sobě byli vzájemně ohleduplní a minimalizovali riziko nákazy,“ řekla primátorka s tím, že stejně předpokládá ve středu minimum lidí na úřadech. Magistrát města Jihlavy bude mít ve středu 18. března zkrácené úřední hodiny a otevřeno bude od 14.00 do 17.00.

Podobné doporučení zakrývání úst a nosu vydal také hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle něj se jeho dodržení týká pohybu občanů ve všech veřejných prostorách, úřadech i obchodech, ale i při pobytu v čekárnách nádraží nebo při užším kontaktu početnější skupiny lidí.

Mapu změn – fungování veřejných i soukromých institucí v Jihlavě

Statutární město Jihlava vytvořilo v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu v České republice interaktivní mapovou aplikaci s přehledem důležitých informací o fungování všech veřejných i soukromých institucí ve městě.

Jihlava vytvořila v rámci  vyhlášeného nouzového stavu v České republice interaktivní mapu, která má pomoci obyvatelům s orientací v omezených veřejných i soukromých institucích či areálech. Na stránkách www.jihlava.cz/nouzovystav naleznete pět map, ve kterých jsou přehledně s kontakty a poznámkami vidět restaurace, které zajišťují rozvoz jídla či okénkový prodej, obchodní centra a jejich konkrétní omezení, provoz MHD i současný stav jednotlivých úřadů, kulturních center, sportovišť a poskytovatelů sociálních služeb.

„V celé České republice je poprvé v historii vyhlášen nouzový stav. Na další zprávy o šíření koronaviru čeká společně se světem i celá Jihlava. Čas se zastavil, přesto život běží dál. Proto jsme pro vás vytvořili interaktivní mapu, kde najdete veškeré informace o životě v Jihlavě v nouzovém stavu. Najdete na ní školy, obchody, MHD, sportoviště i restaurace s rozvozem nebo poledním menu pro žáky a studenty. Mapu budeme při nových opatřeních aktualizovat, takže na ní vždy najdete čerstvé informace. Budeme však rádi i za vaše příspěvky. Spojme se a pomáhejme si navzájem, protože jenom tak neztratíme dobrou náladu a naději na lepší zítřky,“ uvádí na stránce primátorka města Karolína Koubová.

Mapa však neustále prochází vývojem, ke kterému se mohou přidat i samotní provozovatelé či ředitelé jednotlivých institucí a areálů. Změnil se stav ve vaší provozovně? Nenašli jste na mapách vaší instituci a myslíte si, že by zde měla být? Napište nám na redakce@jihlava-city.cz nebo se do mapy registrujte přes jednoduchý formulář na http://tiny.cc/restauracejihlava.

Mapy nelze otevřít ve starých internetových prohlížečích jako je Internet Explorer 11 a starší, je ale plně responzivní pro přenosná zařízení, jako jsou mobilní telefony a tablety.

  • Facebook
  • Twitter