Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Boží muka požehnal v Jihlavě farář Marian Jiří Husek

/
/
/
590 Zobrazení



V neděli 7. listopadu dopoledne se uskutečnil slavnostní akt požehnání zrestaurovaných Božích muk v ulici Pod Jánským kopečkem v Jihlavě. Památka byla zrestaurována v dubnu minulého roku, letos se do kaplice doplnila kolorovaná soška Panny Marie. Díky restaurátorům jsou součástí památky i dvě původní části, které byly uchovány v Muzeu Vysočina.

„Chtěli bychom tímto poděkovat zástupcům Muzea Vysočiny v Jihlavě, neboť nám pro tuto akci zcela bezplatně darovali dva původní fragmenty památky – torzo kaplice a spodní část sloupu, které byly deponovány v jejich lapidáriu,“ uvedl náměstek primátorky Martin Laštovička.

Restaurátorské práce probíhaly minulý rok od listopadu do dubna pod vedením restaurátora Ondřeje Marcina. Boží muka stála na původním místě v ulici Pod Jánským kopečkem již od 16. století a jsou evidována v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Restaurátor musel vyčistit kámen, odstranit zbytky původních tmelů a doplňků, provést celoplošnou biosanaci, odstranit křemičité krusty, celoplošně zpevnit kámen a provést injektáž prasklin i lazurní zpatinování tmelů a doplňků. Nově zhotovil kovaný kříž vč. nátěru grafitovou barvou a z umělého kamene vyrobil také část kaplice nebo vrchní díl sloupu.

Restaurátorské práce vyšly na necelých tři sta tisíc korun a byly v průběhu konzultovány se zástupci památkové péče i Národního památkového ústavu. „Boží muka stojí na soukromém pozemku a jsme domluveni s vlastníkem, že kolem nich dodatečně ještě postavíme cihelnou obezdívku, kterou následně omítneme. S touto variantou souhlasil při prohlídce místa i zástupce Národního památkového ústavu,“ doplnil Ondřej Stránský z majetkového odboru města Jihlavy.

  • Facebook
  • Twitter