Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Archeologický výzkum na obchvatu Salačovy Lhoty odkryl tajemství barokní sklárny

/
/
/
1046 Zobrazení



Archeologický průzkum v místě trasy nového obchvatu Salačovy Lhoty odhalil části kamenných základů budov a dalších objektů barokní sklárny.

Archeologové o této lokalitě ví už dlouho, stavba obchvatu umožnila odkrytím zemních vrstev podrobnější mapování historických souvislostí a nalezený odpad z hutě, několik reliéfních kamnových kachlů, desítky zlomků historického skla a kousky výrobků umožní archeologům rekonstruovat výrobní program sklárny a detaily její podoby.

Stavba obchvatu II/128 Salačovy Lhoty pokračuje aktuálně zemními pracemi, hotová je přeložka vodovodu a propustků. Práce na 2,42 kilometru dlouhém silničním úseku, který odvede z obce těžkou dopravu přijde na více než 90 milionů korun a s jejím financováním pomůže Evropské unie.

Podle informací Petra Duffka, vedoucího archeologického výzkumu v místech obchvatu Salačovy Lhoty se na ploše cca 40 x 80 metrů podařilo najít zajímavé nálezy keramiky, sklářských pánví a zlomků výrobků z barokní sklárny. Je to jedna ze dvou plošně zkoumaných barokních skláren na Pelhřimovsku. Druhá se nachází u Nové Vsi na Božejovsku. Zatímco práce archeologů v terénu skončily, začíná několikaměsíční práce spojená s popisem nálezů, jejich čištěním a určováním. „Jakmile budou nálezy kompletně popsány a zinventarizovány, budou umístěny do depozitářů Muzea Vysočiny Jihlava, které jsou v Heleníně. To bude pravděpodobně příští rok. Rádi bychom se svým výzkumem přispěli k rozšíření aktivit spojených s Rokem skla, který vyhlásil Kraj Vysočina. O konkrétní podobě budeme ještě diskutovat,“ uvedl Petr Duffek. Ten upozornil na nález dvou zlomků válcových keramických forem, které byly užívány v 18. století při výrobě skla s optickým dekorem. Fotografie území pořízené z dronu jasně vykreslily části kamenných základů a provozních vrstev nebo historickou štětovou komunikaci probíhající západně od areálu hutě.

Archeologové předesílají, že průzkum barokního odkazu sklářů u Salačovy Lhoty se týkal pouze území zasaženého stavbou. Je zřejmé, že větší část reliktů sklárny je prozatím dobře zakonzervovaná pod pastvinou pro ovce.

Fotodokumentace z archeologického výzkumu na obchvatu Salačovy Lhoty, archiv Archaia Brno, z. ú.

  • Facebook
  • Twitter